Evropu sužují vedra a požáry. Oheň zuří i v americké Kalifornii

V chorvatském Trogiru požár zasáhl les nedaleko hotelu, apartmánového komplexu a kempu. Díky včasné akci hasičů naštěstí nikdo neutrpěl zranění a nebyla nutná ani evakuace.

"Byl to opravdu velký požár. Byli jsme zrovna v našem kempu a najednou viděli plameny, jak šlehají vysoko nad stromy. Hned ale přiletěla hasicí letadla a věděli jsme, že je vše v pořádku," popsal turista z Nizozemska. Na místě zasahovalo 122 hasičů a 40 zásahových vozidel. Oheň se již podařilo dostat pod kontrolu.

Takové štěstí ale stále nemají obyvatelé některých oblastí Severní Makedonie, kde se rozsáhlé požáry nedaří hasičům dostat pod kontrolu už několik dní.

[chooze:article;value:565662]

​"Velmi se bojíme. Včera jsme s manželkou celou noc nespali a jen sledovali, jestli se oheň nepřiblíží k našemu domu. My ještě utéct zvládneme, ale co starší lidé, kteří ani nemají kam jít?" uvedl v sobotu obyvatel zasažené oblasti.

Podobně špatně jsou na tom i některé oblasti hlavně na východě a jihovýchodě sousední Albánie. Hasiči tam bojují s lesními požáry už přes dva týdny. V mnoha případech je na vině extrémní sucho a vysoké teploty.

Ty sužují celou jižní Evropu už od poloviny tohoto týdne. Nejvyšší teploty naměřili meteorologové v pátek ve Španělsku. Na jihu země, například ve městě Córdoba, bylo až 43 stupňů ve stínu. Vysoké teploty okolo 40 stupňů Celsia hlásí i Řecko, a extrémní vedro mělo v minulých dnech v Itálii na svědomí dokonce čtyři mrtvé.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.