Dítě (5) na přehradě propadlo nafukovacím kruhem. Je v kritickém stavu

Volání na tísňovou linku moravskoslezští záchranáři obdrželi po 16. hodině. Stalo se tak poté, co svědkové našli pod hladinou žermanické přehrady pětiletého chlapce. "Délka tonutí byla v době našeho zásahu nejasná," uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. K přehradě vyrazil tým RZP z Havířova a operátor vyslal také leteckou posádku z Ostravy. 

Na místě bylo jasné, že je situace velmi vážná. Podle Humpla bylo dítě v kritickém ohrožení života, přestože se ho ještě před příjezdem záchranářů pokoušeli přítomní lidé resuscitovat.

"Zasahující lékař zjistil, že u dítěte přetrvává stav selhání srdeční činnosti i dýchání. Rozšířenou resuscitací za použití přístrojové techniky a léků se posádkám po několika minutách podařilo obnovit činnost srdce," uvedl Humpl s tím, že po zajištění dýchacích cest byl chlapeček vrtulníkem přepraven do ostravské fakultní nemocnice. 

[chooze:article;value:564975]

​"V době předání zůstával jeho stav kritický," dodal Humpl. Případem se zabývá i policie, která na místě taktéž zasahovala. Její mluvčí Pavla Jiroušková sdělila, že dítě se v přehradě koupalo pod dohledem dospělého.

"Z dosud nezjištěných příčin propadlo nafukovacím kruhem pod vodní hladinu. Do několika málo minut byl chlapec vytažen z vody na břeh a byla mu poskytována první pomoc," upřesnila Jiroušková.

V Česku se každý rok utopí přes 200 lidí. Záchrany komplikují pomalé reakce lidí (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.