Víkend bude na Kanárech drsný. Úřad turisty varuje před extrémním rizikem

Kanárské ostrovy často trápí velmi vysoké úrovně UV záření, které může být pro člověka nebezpečné a způsobit mu vážné zdravotní problémy. Zvýšenou úroveň zaznamenalo španělské souostroví i tento týden a předpověď národní meteorologické agentury AEMET naznačuje, že tento trend bude pokračovat, uvedl web Express.co.uk.

UV index, který označuje riziko vystavení UV záření, se pohybuje na stupnici od 0, což představuje minimální riziko, do 11+.

V neděli a v pondělí dosáhla úroveň na ostrově Gran Canaria extrémní hodnoty 12. Ostatní ostrovy byly na čísle 11, Tenerife hlásilo 10. Předpověď na blížící se víkend ale naznačuje, že všechny ostrovy budou opět zaznamenávat extrémně vysoký UV index 11.

Už úrovně mezi 8 a 10 jsou přitom považovány za "velmi vysoké riziko" pro lidské zdraví. Hodnoty nad 11 jsou považovány dokonce za "extrémní riziko" na stupnici sestavené Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a dalšími organizacemi.

[chooze:article;value:564769]

​Podle Eduarda Garcíi-Ramose, který pracuje na ředitelství pro veřejné zdraví jako koordinátor akčního plánu prevence UV záření, Kanárské ostrovy v poslední době často zaznamenávají úrovně UV záření srovnatelné s těmi, které byly dříve pozorovány v tropických oblastech. "UV záření stále více proniká zemským povrchem," řekl časopisu Canarian Weekly.

Změna klimatu tento problém ještě zhoršuje tím, že ovlivňuje ozónovou vrstvu. Odborník proto vyzval lidi, aby se chránili před UV zářením po celý rok. I v zimě totiž mohou Kanárské ostrovy zaznamenat úroveň 10 nebo 11.

Na Kanárech se letos konalo několik demonstrací proti extrémnímu turismu. Podívejte se, jak to probíhalo (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.