Benzín může stát o deset korun víc, říká ekonom. Kupka to chce měnit

Českou politickou scénu v posledních dnech rozvířila otázka Geen Dealu a rozšíření systému emisních povolenek. V souvislosti s tím se objevily hlavně obavy ze zdražování, třeba pohonných hmot. Ty by podle některých odhadů mohly být i o deset korun dražší.

"Ten scénář je možný, může nastat, ale není pravděpodobný. Nárůst cen bude v souvislosti s těmi emisními povolenkami opravdu spíše na úrovni jednotek korun," řekl Peterka. Přiměřené jsou podle něj odhady zdražení o tři až pět korun.

[chooze:article;value:550634]

"Tohle je všechno věc, která nepochybně bude z hlediska času poznamenána tím, jaký vývoj obecně v té oblasti bude existovat, kolik povolenek se případně bude emitovat," uvedl Kupka. Zásadní podle něj bude udržet ekonomickou konkurenceschopnost Evropské unie.

I tak ale doufá, že se podaří dopady zmírnit a prosadit změny, přestože přiznává, že nástrojů není mnoho. "Nechci podléhat poraženectví a říct rovnou, že žádné takové nástroje nejsou. Já jsem přesvědčený o tom, že i velmi silní partneři v rámci Evropské unie, jako je třeba Itálie a jako budou další země, tak budou řešit podobný problém," vysvětlil svůj postoj.

[chooze:article;value:554820]

Připomněl i úspěchy v jiných oblastech. "Když jsem vstupoval do boje o změnu normy Euro 7, tak jsem také slyšel, že neexistují velké možnosti, jak to udělat, a že pravděpodobnost, že by s tím Česká republika uspěla, je velmi malá," popsal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.