Střední Evropou se šíří žloutenka. V Česku je nejhorší situace za poslední roky

Ve státech střední Evropy se šíří žloutenka a Česká republika není v tomto ohledu výjimkou. Podle dat SZÚ onemocnělo od ledna do června žloutenkou typu A 115 lidí. Za posledních pět let je to nejvyšší nárůst nakažených.

Hygienici proto doporučují se před nebezpečnou nemocí chránit dodržováním hygienických návyků, zejména pravidelným mytím rukou. Radí také nechat se očkovat, a to zejména lidem, kteří se chystají na dovolenou do zahraničí.

[chooze:article;value:564840]

​Žloutenka typu A je infekční virové onemocnění, které napadá hlavně játra. Projevuje se zažloutnutím kůže i očního bělma, ale také horečkami a bolestmi břicha. Příznaky mohou přetrvávat i několik týdnů a v extrémních případech může dojít k poškození jater, které je třeba řešit transplantací.

Česko si už v minulosti několika vlnami žloutenky prošlo. Naposledy byly vysoké počty nemocných v roce 2017, kdy za rok onemocnělo 772 lidí. V roce 2008 se podle dat SZÚ nakazilo žloutenkou více než 1 600 lidí.

Epidemií žloutenky nyní čelí východní Slovensko. Už od loňského podzimu tam roste počet pacientů s onemocněním jater. Nemocnice v Prešově má na infekčním oddělení 55 pacientů a na další už tak nemá místo. Ohnisek žloutenky, odkud se nemoc šíří, je momentálně na Slovensku hned sedm.

V Česku přibývá případů nebezpečné žloutenky. Pacientů je nejvíc za poslední roky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.