Český projekt zajišťuje dětem v Keni školu i lékaře. Pomáhá i redaktorka Novy

[chooze:gallery;value:36671]

​Kromě toho, že je Kateřina redaktorkou TN.cz, jezdí i pomáhat dětem do Keni. Díky neziskové organizaci Projekt Rael se tam během několika návštěv podílela na otevření školy a školky. "Buduje se střední škola, a ještě jsme otevřeli komunitní centrum, ve kterém funguje knihovna a kavárna," zmínila další projekty.

Sama se rozhodla zapojit ještě více a před lety na dálku adoptovala tamějšího chlapečka Emstonea. "Je ze tří dětí, má oba dva rodiče, ale jeho tatínek je fyzicky postižený, nemůže chodit, a jeho maminka je postižená, jak fyzicky, tak mentálně," popsala.

[chooze:article;value:546771]

​Zaplatit školu pro jedno dítě stojí čtyři tisíce korun za rok, pomoc tím ale rozhodně končit nemusí. "Snažíme se třeba brát děti k zubaři, což už se samozřejmě, ale taky musí nějak platit. Není to ale povinnost," vysvětlila.

V Keni totiž nefunguje zdravotní systém jako u nás, kdy každý má svého praktika nebo zubaře. "To se snažíme změnit, aby se na ty děti někdo jednou za čas podíval, aby byly zdravé, aby byly šťastné," dodala.

Dětem se tak Projekt Rael snaží zajistit kvalitní vzdělávání, podporuje je ale i v nadstandardních aktivitách. Ve škole se tak malí Keňané dostanou třeba k tělocviku nebo hodinám tance. "K těm se přidaly i lekce recitace, dramatický kroužek, nebo třeba fotbal," řekla Kateřina s tím, že děti si pohybové a umělecké aktivity zamilovaly.

[chooze:article;value:459030]

​Pro ty, jejichž rodiny si školu dovolit nemohou, hledá Projekt Rael sponzory. "Většinou to funguje tak, že ti rodiče za námi sami přijdou, nebo někdo blízký těm dětem, vysvětlí nám situaci, kterou to dítě má, a požádá nás, jestli by dítě mohlo chodit k nám do školy," uvedla.

"Potom se snažíme sehnat nějakého sponzora, aby do té školy mohlo chodit co nejvíc dětí a aby ty děti mohly dostat vzdělání," doplnila. Do školy a školky jich tam dochází už více než 350.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.