NKÚ kritizuje krok vlády: Zrušit EET byla chyba. Měli jsme důvody, hájí se Stanjura

Nejvyšší kontrolní úřad zkritizoval zrušení EET neboli elektronické evidence tržeb. Ta v Česku začala fungovat v roce 2016 za vlády Bohuslava Sobotky (tehdejší ČSSD, dnes SOCDEM) s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a byla zrušena současnou vládní koalicí vedenou Petrem Fialou (ODS) na přelomu let 2022 a 2023. Systém byl nicméně v té době už pozastavený, a to v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Podle NKÚ "zrušením EET v lednu 2023 ztratili správci daně jeden z významných nástrojů pro cílené prověřování daňových úniků". "Z pohledu DPH byla EET navíc prostředkem pro účinnější a administrativně jednodušší odhalení daňových subjektů, které překročily limit pro povinnou registraci k DPH, ale neregistrovaly se," uvádí úřad dále.

Podle kontrolorů doměřila Finanční správa díky EET v letech 2017–2019 na daních z příjmů a DPH celkem 652 milionů korun. Spolu s Celní správou pak provedla na základě evidence 258 656 kontrol, kde u téměř třetiny z nich zjistili úředníci porušení zákona. Stát, konkrétně tedy ministerstvo financí, Generální finanční ředitelství a Generální ředitelství cel, systém vyšel na 2,24 miliardy korun.

[chooze:article;value:563375]

Zrušení mělo své důvody, trvá na svém Stanjura

Na zprávu NKÚ už reagoval současný ministr financí Zbyněk Stanjura. "Podle NKÚ zrušení EET vzalo správci daně nástroj k prověřování daňových úniků. V tom nejsme ve sporu. A ve sporu nejsme ani v přínosech EET a kontrolního hlášení, kdy KH přinášelo a dodnes přináší do rozpočtu zhruba desetkrát tolik," uvedl na síti X. Přesto bylo podle něj zrušení systému dobrým krokem.

"EET naopak Babišova vláda začala zneužívat ke šmírování podnikatelů, které navíc stála přes dvě miliardy Kč. V postupující bezhotovostní ekonomice se její přínos postupně vytrácel. A než začne hnutí ANO zase skuhrat, EET si zrušili oni sami svým covidovým alibismem a hloupým marketingem, kdy za EET všem slíbili postavit dálnice, školy a stadiony. Nic z toho dodnes není," opřel se Stanjura do opozice.

[chooze:article;value:562639]

Byla to chyba, tvrdí ekonomové

Zrušení EET ale kritizují i oslovení ekonomové. "EET byla v době svého zavádění pro podnikatelský sektor výraznou zátěží, ale byla tam také celá řada přínosů, a to nejen pro státní rozpočet. Evidence podporovala férovost podnikání a tlačila celý podnikatelský sektor k digitalizaci ekonomiky," upozorňuje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

"Když už byla zavedená, její zrušení vedlo jenom k tomu, že spousta lidí, která se tomu musela přizpůsobit, pak byla otrávená. Vláda měla podle mě, pokud chtěla omezit administrativu a to, co někteří nazývají šmírováním podnikatelů, nastavit EET jako dobrovolnou, po čemž řada podnikatelů volala. I pro ně to má určité výhody. Je tam například menší riziko, že budou předmětem daňové kontroly," dodává.

Podobně se na to dívá také Petr Dufek z banky Creditas. "Zavést EET bylo správným krokem, i když asi nebylo nutné do něj zapojovat ve třetí a čtvrté vlně například lékaře a drobné řemeslníky. Systém vytvářel férovou konkurenci, zvláště mezi restauracemi či hotely. Jeho zrušení bylo zbytečné. Nechápu, proč se z tohoto nástroje stal prostředek politického boje," tvrdí.

"Stát se zároveň připravil o informace z ekonomiky. Prostřednictvím EET mohl sledovat, co se v ekonomice děje. Jestli lidé utrácejí, jestli ekonomika zrychluje nebo jestli naopak upadá do recese. To vše měl k dispozici on-line a vzdal se toho."

[chooze:article;value:563824]

Zavedeme EET znovu, zní z opozice

A kritika zaznívá samozřejmě také od hnutí ANO, pro které byla EET jedním ze zásadních projektů. "Zpráva NKÚ by měla být dalším impulsem pro racionálně smýšlející strany napříč politickým spektrem, aby společně s hnutím ANO a zástupci podnikatelů pracovali na moderní, jednoduché a dlouhodobě udržitelné EET 2.0., která nebude zrušena na základě smyšlených důvodů s dalšími parlamentními volbami," napsala na síti X stínová ministryně financí hnutí Alena Schillerová.

[chooze:poll;value:2d30e11575615a7290977be4744f4359a4cd4de3;layout:tn_nova]

K vyrovnanému rozpočtu máme daleko, přiznal Stanjura. Schillerová slibuje návrat EET (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.