Muž zabil chlapce 25 ranami nožem. Soud jej poslal na 18 let za mříže

V královéhradeckém podsvětí má přezdívku Orion. K soudu ho justiční stráž vodila zadním vchodem a eskorta byla pokaždé dvojnásobně početná, než je obvyklé. Nikdo se k Janu Bártovi u soudu nesměl přiblížit na blíž než pět metrů.

Jan Bárta během výslechů prohlašoval, že je pravidelným uživatelem tvrdých drog. Vpodvečer 4. ledna ale nebyl pod vlivem ani drog, ani alkoholu. Přesto 100 metrů od peronu vytáhl na 14letého chlapce nůž a 25krát bodl. "Motiv se zjistit nepodařilo, chlapec zemřel na mohutné krvácení," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

[chooze:article;value:564293]

​Svědci Bártu i s mladíkem na vlakovém nádraží potkali, jeden z nich viděl i útok. Obžalovaný u soudu odmítl vypovídat. Pouze prohlásil, že na místě činu vůbec nebyl. A ani výmluva na schizofrenii Bártovi nepomohla. Žádný z lékařů ji totiž nepotvrdil. "Celou dobu se k tomu klient staví pasivně. Nůž, vražedná zbraň, byla mého klienta," přisvědčil Bártův obhájce Jiří Slezák.

Přestože znalci zjistili, že intelekt obžalovaného je na velmi nízké úrovni, jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti byly v době spáchání toho činu plně zachované. A to znamená, že je Bárta trestně odpovědný.

V pondělí si vyslechl rozsudek – vinen. "U takového trestu si myslím, že by to měl ještě přezkoumat Vrchní soud, proto si asi podáme odvolání," řekl Slezák.

Pokud rozsudek nabude právní moci, bude to pro Bártu v jeho 33 letech už šestý pobyt za mřížemi. Vraždu, ze které je obžalován, spáchal v době, kdy byl z vězení propuštěný na podmínku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.