Střelec se dostal k prezidentovi blízko. Tajná služba odmítá pochybení

Trump zahájil svůj projev k voličům v šest hodin večer tamního času. Osm minut poté začal útočník střílet. 

"Stupeň ochrany je velmi vysoký. Takže kromě přítomnosti těch agentů, kteří měli na starosti přímou ochranu, tam je celá řada dalších včetně tedy toho odstřelovače, který zneškodnil střelce," popsal bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Útočník měl být na střeše budovy vzdálené maximálně 150 metrů od pódia, na kterém Trump řečnil, což je podle mnohých kritiků překvapivě blízko. Jeden z diváků se prý navíc policisty na puškou ozbrojeného muže snažil upozornit už několik minut před útokem.

[chooze:article;value:564748]

"Všimli jsme si, jak se nějaký muž se zbraní plazí po střeše budovy vedle nás. Takže jsme chtěli upozornit policisty tím, že jsme na něj ukazovali. Policisté byli zmatení a nechápali, co se děje. Říkal jsem si, proč Trump ještě stále mluví? Proč ho nestáhli z pódia? Upozorňoval jsem na střelce asi dvě nebo tři minuty a stále žádná reakce. A pak začal střílet," popsal svědek Greg Smith.

Policisté ho ale nejdřív vidět nemuseli, protože byl zřejmě schovaný za vrcholem střechy. Na podobných akcích jsou policisté v uniformě i v civilu. A exprezident má také kolem sebe agenty tajné služby, kterých ovšem není tolik jako kolem prezidenta.

Na tiskové konferenci ke střelbě i zvláštní agent FBI připustil, že je překvapivé, že se atentátníkovi podařilo vystřelit hned několikrát. Po útoku už šlo podle řady bezpečnostních expertů o rychlý a efektivní zákrok.

[chooze:article;value:564721]

"Těžko můžete zabránit, zvlášť na takových masových akcích, jako je setkání s voliči, tomu, že se vám tam ve finále nedostane nějaký šílený střelec. Zásah složek evidentně proběhl tak, jak měl," poznamenal Mikulecký.

Během útoku střelce, který měl použít poloautomatickou zbraň typu AR, zemřel i jeden člověk na tribuně a další dva byli zraněni. Jedním z nich je synovec republikánského kongresmana Ronnyho Jacksona. Jména ostatních nebyla zveřejněna, jednalo se prý ale o muže.

Atentát vyšetřuje FBI. Podle posledních zpráv měly být v autě útočníka nalezeny výbušniny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.