Přibývá smrtelných nehod motorkářů. Neuvědomují si, že jsou zranitelnější

Nehod motorkářů každoročně přibývá. Letos už jich bylo víc než tisíc. Před týdnem zasahovali u vážné nehody na Frýdecko-Místecku, za sobotu řešili policisté minimálně tři havárie motocyklistů.

Nehody se stávají často kvůli přecenění schopností, jak na tom motorkáři skutečně jsou, si mohli v sobotu vyzkoušet na překážkové dráze nebo mokré vozovce pod dohledem zkušených profesionálů a policistů na polygonu v Dlouhé Lhotě na Příbramsku.

"Snažíme se jim dopřát možnost si vyzkoušet, jak fungovat v rámci dopravy jiným způsobem, to znamená, že kolegové z dopravní policie se jich zde na polygonu ujmou a budou trénovat různé situace," popsal preventista Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Jaroslav Bican.

[chooze:article;value:563512]

Vyzkoušet si reakci v krizových situacích přijely téměř dvě stovky motorkářů. Jednou z disciplín byl například slalom. "Máme vždycky kombinaci praktických výcvikových dovedností na polygonu a nějakých přednášek, takže v rámci těch úkonů jsou to věci týkající se například nestabilního režimu a ovládání motorek v pomalé rychlosti, potom následují rychlejší přímé brzdy, brzdy na přesnost, poté úhybné manévry a jízdy po celém polygonu," popsal koordinátor projektu Tomáš Lindter.

Podle policie si řidiči motocyklů ne vždy uvědomují, že jsou zranitelnější než řidiči aut. "Ve vozidle máte nějakou ochranu, na motorce je jediná ochrana oblečení a ten správný způsob jízdy," vysvětlil Bican. Už na srpen připravují dopravní policisté podobnou akci na polygonech v Sosnové a Hradci Králové.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.