Expert o zmrzlém ovoci: Je potřeba přemýšlet, co se tady dá reálně pěstovat

Na kompenzace pro české zemědělce, kterým jarní mrazy zlikvidovaly úrodu, Evropská unie vyčlenila 15 milionů euro, tedy bezmála 380 milionů korun. Dalších 100 milionů má jít ze státní kasy. Podle obou expertů je to úspěch.

"Já bych chtěl říct, že ta částka z těch evropských zdrojů není zklamáním i proto, že samozřejmě tu platbu dostaly i jiné země, které byly poškozeny. A když se podíváme na Polsko, které je asi čtyřikrát větší, tak tu částku dostalo někde na úrovni 930 milionů, což je zhruba dvou a půl násobek," řekl Ludvík.

[chooze:article;value:552704]

Podle Šebka by ale pěstitelé měli reagovat na realitu a upravit své podnikání podmínkám v Česku. "Není možné, aby se to dělo každý rok. Budou muset spolupracovat všichni. I my jako farmáři nebo pěstitelé budeme muset taky přistoupit k tomu, abychom řešili, co je ještě reálné tady v těchto podmínkách pěstovat," uvedl.

"Musíme skutečně velmi intenzivně přemýšlet o tom, jestli ta skladba toho, co tu pěstujeme, skutečně odpovídá současným podmínkám a jestli se nemáme zaměřit na tu podporu trošičku jiným způsobem," pokračoval Šebek. Doplnil, že pomoc by se měla zaměřit hlavně na to, aby zajistila přežití farem.

[chooze:article;value:564276]

Další možností prevence je zřízení fondu těžko pojistitelných rizik, do kterého by přispívali i sami zemědělci. "Naše asociace je poměrně velkým skeptikem, protože se to skutečně nepodařilo a myslíme si, že tam ani není potenciál na to, aby se ty zemědělské skupiny dokázaly dohodnout," vymezil se Šebek. Snahy o jeho založení už totiž v minulosti zkrachovaly.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.