Špatné parkování v Praze vyjde draho. Nově zaplatíte i za pronájem botičky

Chaos v ulicích Prahy podle radních pro dopravu překročil meze, a situace proto vyžaduje radikální řešení. "Cílem má být zefektivnění celého procesu. Mimo běžné pokuty, která se v současné době platí, by se také platil poplatek za sejmutí, respektive dání, té botičky jako takové a zároveň také za pronájem té botičky," uvedl radní pro dopravu Tomáš Halva (TOP 09).

"Když tu botičku dostanete a budete tam stát například 14 dní, tak zaplatíte pouze 500 korun pokuty. Nám jde o to, aby ta botička byla zpoplatněná. Kdysi dávno to bylo 2 500 korun. Teď bychom měli představu, že by to bylo od těch 2 500 do 5 000 korun, ale zároveň bychom byli rádi, aby tam byl ten manipulační poplatek," dodal radní pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO).

[chooze:article;value:562959]

Podle statistik jednotlivých městských částí parkuje v hlavním městě špatně 20 až 25 procent řidičů. "V roce 2023 bylo strážníky městské policie nasazeno celkem 11 516 technických prostředků k zabránění odjezdu vozidla. V prvním pololetí roku 2024 jich policisté nasadili celkem 8 058," řekla policejní mluvčí Irena Seifertová.

"Toto je jeden ze způsobů, kterým to lze kompenzovat. I kontrola neplatičů něco stojí. To znamená, že ty poplatky by měly pokrýt i náklady té kontroly," sdělil Zdeněk Hřib (Piráti), 1. náměstek pražského primátora pro oblast dopravy.

Podle propočtů městských částí Praha ročně přichází kvůli neplatičům za parkovací místa až o 100 milionů korun ročně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.