Pražskému letišti hrozí stávka. Situace je neúnosná, tvrdí odboráři

Doprava na pražském letišti je v ohrožení. Odborový svaz pozemní a letecké dopravy (OSPLD) vyhlásil na Letišti Václava Havla stávkovou pohotovost. Ta se týká všech zaměstnanců letiště.

Důvodem pro vyhlášení pohotovosti jsou podle odborářů neútěšné pracovní podmínky na letišti. "Letiště trpí personálním nedostatkem, máme tu nedostatečné finanční ohodnocené a přílišné přesčasy. Tenhle stav trvá už několik let," uvedl místopředseda odborářů Marek Sedlák.

Situaci podle Sedláka ještě zhoršila covidová pandemie. "Za covidu řada zkušených lidí kvůli nedostatku práce odešla a už se nevrátili. Personál je tak podhodnocený a současné vedení nám nenaslouchalo," dodal Sedlák.

[chooze:article;value:563814]

​Letiště se podle odborářů pokusilo situaci napravit, ale nestačilo to. "Na začátku roku jsme měli navýšené mzdy o 6 procent, což se ukázalo jako nedostatečné. Vedení letiště nám však řeklo, že v průběhu roku není další navýšení proveditelné," sdělil Sedlák.

Stávková pohotovost se týká pouze zaměstnanců letiště. Jde především o údržbu letiště či letadel nebo odbavování před odletem. Úkony jako je například nakládaní zavazadel nebo letecká obsluha však už mají na starost soukromé firmy a aerolinie, které letiště využívají.

Své požadavky vedoucí k ukončení pohotovosti, která má jinak trvat na neurčitou dobu, předloží odboráři vedení letiště v úterý. "S odborovými organizacemi pravidelně jednáme. Aktuálním požadavkům OSPLD se budeme věnovat na mimořádném jednání," sdělila mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divíšková.

Problémy na letištích mění zvyky lidí. Létají raději jen s příručním zavazadlem:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.