Čeští přírodovědci slaví úspěch. Natočili unikátní záběry kočky divoké

Trojice divokých koťat zvědavě okukuje okolí pod skalním převisem, který si přírodovědci několik měsíců předtím vytipovávali a připravovali. "Tady vlastně moje práce skončila, protože já jsem to místo našel, a teď už Vláďa musí naistalovat tu jeho kouzelnou bedýnku," popsal Sochor.

"Co se týče záběrů koťat, tak ty jsou v podstatě výjimečné. Nikde jinde zatím záběry koťat z České republiky než od nás z Doupova nebyly zveřejněny," dodal přírodovědec.

"Pocity to byly naprosto úžasné. Nestává se každý den, aby člověk viděl záběry takhle raritního druhu," doplnil profesionální fotograf šelem Vladimír Čech.

[chooze:article;value:526698]

​Místo oba přírodovědci označili i tzv. chlupovou pastí. Jde o dřevěný kolík potřený výtažkem kozlíku lékařského. Kočky přitahuje a ony se pak o něj otírají.

Kočka divoká byla ve většině evropských států už téměř vyhubena. V Česku se objevuje výjimečně a to, že se v doupovských horách množí, je neskutečný úspěch.

V současnosti žije v hustých lesích jihovýchodní Evropy, v Polsku, Maďarsku a na Balkáně. Od koček domácích se divoká kočka evropská liší třeba kratším a mohutným ocasem s tupou špičkou a charakteristickým hřbetním pruhem. Les zbavuje přemnožených drobných hlodavců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.