Z Kremlu měl uniknout tajný dokument. Odhalil, že Rusové ostřelují vlastní území

Dokument obdržel od ukrajinské rozvědky deník The Washington Post. Podle něj bomby dopadly do Bělgorodské oblasti v období od dubna 2023 do dubna 2024. Ne všechny z nich však vybuchly.

Bomby pocházejí ještě ze sovětské éry a jsou srovnatelné s americkými naváděnými pumami JDAM. Jsou ale vybaveny naváděcími systémy UMPK, které podle odborníků často selhávají, což má za následek dopady na ruské území.

[chooze:article;value:555147]

Většinu bomb objevili civilisté, ať už hajní, farmáři nebo obyvatelé vesnic v okolí města. Některé z nich tam mohly být celé dny, jelikož ve většině případů ruské ministerstvo obrany nevědělo, kdy byly odpáleny.

Podle dokumentu spadly nejméně čtyři bomby na samotné město Bělgorod. Dalších sedm bylo nalezeno v okolních předměstích a jedenáct v pohraniční oblasti Grayvoron. Obvykle bomby nevybuchly, nicméně jedna z prvních, která Bělgorod zasáhla, skutečně explodovala, vytvořila kráter velký zhruba dvacet metrů, rozbila okna a vymrštila zaparkovaná auta na střechy budov.

[chooze:article;value:536241]

Tamější úřady obecně o incidentech mlčí. Podobně tomu bylo i v případě, kdy na Bělgorod dopadla další bomba, která zranila sedm lidí a poškodila více než 30 domů. Ruské nezávislé médium Astra potvrdilo, že se jednalo o klouzavou bombu FAB-500, zatímco gubernátor Vjačeslav Gladkov pouze uvedl, že "došlo k výbuchu".

Stejně tak tomu mělo být i v dalších případech, kdy už ovšem bomby zabíjely. Ruská armáda tehdy obvinila z útoků na Bělgorod a Šebekino Ukrajinu. Dokument však má poukazovat na to, že i tyto incidenty byly následkem ruského ostřelování.

Za normálních podmínek by bylo potřeba naváděcí systém vylepšit

"Určité procento ruských bomb je vadných. Tento problém existuje od té doby, co Rusové začali používat naváděcí systémy UMPK a není nijak zásadně řešen,“ řekl pro The Washington Post Ruslan Leviev, vojenský expert z Conflict Intelligence Group (CIT), která od roku 2014 sleduje ruské vojenské aktivity na Ukrajině.

"Za normálních podmínek by takový systém bylo potřeba minimálně vylepšit, aby se předešlo pádům na obydlené oblasti na našem území, které jsme již viděli a které také vedly ke ztrátám," dodala CIT.

"Nevíme, zda na to Ruská federace v současné době vynakládá prostředky. Možná jsou s touto situací docela spokojeni," doplnila společnost.

Rusko zuří nad zkázou v Bělgorodu. Viní Ukrajinu z masivního ostřelování (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.