Trump by prý ukončil válku na Ukrajině za jediný den. Nesmysl, vzkazuje Rusko

Poprvé výrok o rychlém zastavení války na Ukrajině pronesl Trump už v květnu 2023. "Umírají Rusové a Ukrajinci. Chci, aby přestali umírat. A udělám to – budu to mít hotové za 24 hodin," citovala tehdy Trumpa agentura Associated Press (AP).

Nyní tento narativ používá i během své prezidentské kampaně. "Pokud budu znovu zvolen, vyřeším tento konflikt mezi Vladimirem Putinem a Volodymyrem Zelenským ještě předtím, než se ujmu úřadu. A bude to rychlé," citovala agentura Reuters jeho slova.

[chooze:article;value:562366]

Na Trumpův výrok reagoval ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja. "Ukrajinskou krizi nelze vyřešit za jeden den," uvedl. Zároveň dodal, že válka mohla skončit v dubnu 2022, tedy dva měsíce poté, co Rusové Ukrajinu napadli. Dle jeho slov byly obě země "velmi blízko" dohodě, kterou zablokovali podporovatelé Kyjeva ze Západu.

V reakci na toto prohlášení promluvil i mluvčí Trumpovy kampaně Steven Cheung. "Prezident Trump je nejvýkonnějším státníkem a vyjednavačem v historii a jsem si jistý, že tento konflikt vyřeší, až bude zvolen," uvedl.

Kreml je podle Reuters případným budoucím jednáním o ukončení konfliktu na Ukrajině otevřený, avšak pouze za podmínek, že jakýkoliv mírový plán navržený možnou budoucí Trumpovou administrativou musí odrážet tamější realitu.

Politolog: Biden v debatě s Trumpem selhal. U demokratů vypukla panika (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.