Poplach na ISS. Astronauté se museli skrývat před ruským satelitem

Devítičlennou posádku na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ve středu večer ohrozil nefunkční ruský satelit, který se na oběžné dráze blízké ISS náhle rozpadl na více než 100 kousků. Informoval o tom portál Sky News.

NASA astronautům nařídila, aby se přesunuli do kosmických lodí, kterými na stanici přiletěli, a ukryli se v nich. Uvnitř kosmických plavidel museli zůstat asi hodinu, než se potvrdilo, že oblak trosek stanici nezasáhne. Podle Guardianu úlomky nepředstavují bezprostřední riziko ani pro jiné satelity na oběžné dráze.

Proč se ruská družice pro pozorování Země Resurs-P1, která přestala fungovat už v roce 2022, náhle rozpadla, není jasné. Objevily se ale spekulace o tom, že se ji Rusové pokusili sestřelit. Odborníci to ale považují za nepravděpodobné.

[chooze:article;value:560128]

"Je těžké uvěřit, že by se rozhodli sestřelit takto velký satelit," tvrdí například astronom z Harvardu Jonathan McDowell s tím, že nic nenaznačuje odpálení protidružicové střely. "Ale jsou to Rusové, a v těchto dnech, kdo ví?" dodal. Rusko demonstrovalo, že umí družice sestřelovat, už v roce 2021.

I když trosky satelitu bezprostředně nezpůsobily žádné škody, podobné incidenty vyvolávají obavy, aby se oběžná dráha nezaplnila kosmickým smetím do té míry, že by cesty do vesmírů byly takřka nemožné. 

Mezinárodní vesmírnou stanicí čeká zkáza. Zničí ji SpaceX:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.