Podvodné SMS zprávy zneužívají značku České pošty. Z lidí lákají peníze

Pan Lukáš nakupuje přes internet poměrně často a vždy přesně ví, kdy a co mu dorazí. Proto ho překvapila SMS zpráva, že mu kurýr České pošty nemohl doručit balík kvůli nepřesné adrese. Lukáš si byl přitom jistý, že v posledních několika týdnech nic neobjednával.

SMS zpráva, která ho vyzývala, aby v ní kliknul na další odkaz, mu byla podezřelá – nezdál se mu odkaz czposta.click.

Před podobnými triky takzvaných kyberšmejdů varuje i samotná Čeká pošta. "Česká pošta opět varuje zákazníky před podvodnou SMS zprávou, která předstírá, že byla odeslána z České pošty. Informuje zákazníka, že chybí adresa v doručovacích údajích, proto nelze jeho balík doručit. Má nahrát správné dodací údaje. Zákazníci by aktuálně měli věnovat zvýšenou pozornost všem podezřelým SMS zprávám," upozorňuje na svých webových stránkách Česká pošta

[chooze:article;value:547638]

Podle zástupců společnosti tyto podvodné zprávy předstírají, že je odeslala Česká pošta. "Pošta není autorem těchto podvodných SMS zpráv," ujistila Česká pošta. "Jestliže obdržíte podvodný e-mail vztahující se k České poště, děkujeme, že jej odešlete na adresu info@cpost.cz," dodali její zástupci.

Česká pošta už podle svého vyjádření podala trestní oznámení na neznámého pachatele a spolupracuje s Policií České republiky. "Těmto formám útoku se dá velmi těžko předcházet a ke zneužití může být útočníky využit jakýkoliv subjekt státní, veřejné nebo komerční sféry. Proto vás informujeme, abyste si na podobné e-maily dávali dobrý pozor," píše se dále na webu pošty.

Na SMS zprávy, které už na první pohled vypadají podezřele, upozorňuje i spotřebitelská organizace dTest. "Tyto SMS obvykle informují, že byla zásilka pozastavena a je potřeba ji aktualizovat na uvedeném odkazu. Důrazně nedoporučujeme na takové odkazy klikat. Svoji zásilku si spotřebitelé mohou zkontrolovat skrze číslo balíčku, které zadají přímo na stránkách České pošty," radí dTest, jak se vyvarovat pozdějších problémů.

​"Podvodné esemesky chodí ve vlnách, nejčastěji samozřejmě před vánočními svátky, kdy si lidé objednávají více balíků najednou," řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Za poslední tři roky předala pošta nadnárodní společnosti CSIS Security Group A/S na 675 potenciálně závadných adres na webové stránky (URL). "Nedozvíme se samozřejmě o všech, reálné číslo bude určitě vyšší," dodal Vitík. 

Podvodní bankéři útočí přes telefonáty. NÚKIB před nimi varuje v kampani (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.