Smrtící nemoc zabije jednoho z deseti. Už se šíří po Evropě

V Evropě se objevila vražedná choroba známá pod zkratkou IMD. Případy nebezpečné nemoci zaznamenali lékaři v několika zemích zejména západní Evropy. Ve Velké Británii už hygienici vyhlásili před nemocí varování.

Celkem je v Evropě a v USA známo 14 případů. Ve Spojených státech se nemocí nakazilo pět lidí, ve Francii čtyři, v Británii tři a v Norsku a Nizozemsku po jednom. Jak uvádí portál Mirror, šlo především o lidi, kteří se právě vrátili z muslimské pouti zvané Umra v saúdskoarabské Mekce.

IMD způsobuje bakterie zvaná Neisseria meningitidis. Člověk, který se nemocí nakazí, může zůstat bez příznaků i několik měsíců. Během toho období však nemoc šíří, aniž by o tom věděl. U lidí, u nichž se nemoc projeví, se tak stane obyčejně do deseti dnů po nakažení, vysvětluje Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

[chooze:article;value:561798]

​Nejvážnějším dopadem této nemoci je jiná nemoc – meningitida, tedy zánět mozkových blan. Ta se projevuje především náhlými horečkami, ztuhlostí, nevolností, světloplachostí, bolestí svalů, kloubů a zejména hlavy. Projevit se může i vyrážkami a zfialověním kůže.

IMD ale může vést také k sepsím, což je chyba imunitního systému, který ve snaze bojovat s nemocí začne napadat vlastní organismus. V takových případech představuje velmi vážné zdravotní riziko.

Nebezpečná choroba může být i smrtící. Průměrná úmrtnost se pohybuje přibližně okolo deseti procent, přičemž rizikové faktory jako nedávno prodělaná chřipka, aktivní či pasivní kouření nebo genetické faktory mohou úmrtnost ještě zvýšit, upozorňuje ECDC.

Jak se bránit proti exotickým nemocem? Panák slivovice nepomůže, radí expert:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.