Výzkum zhodnotil úklid škod po tornádu. Pomohly peníze, dobrovolníci překáželi

Výzkumné týmy oslovily téměř tři stovky domácností. Unikátní výzkum se snažil zjistit, jaký způsob pomoci byl nejúčinnější a co naopak likvidaci následků komplikovalo. Ve většině zasažených obcí dodnes pokračují opravy. "Máme opravené budovy, pokračujeme s opravami chodníků," řekla starostka těžce zasažené obce Hrušky Jana Filipovičová.

Ukázalo se, že v zasažených oblastech využilo 90 procent lidí finanční pomoc. Ve sbírkách se podařilo shromáždit přes miliardu korun. Naopak komplikace přineslo živelné zapojení dobrovolníků, kteří bez domluvy přijeli na místo a snažili se pomoci, aniž by měli základní vybavení.

[chooze:article;value:561420]

​Výzkumníci navrhují přepracovat krizové plány a pomoc dobrovolníků lépe koordinovat. Ti by měli být viditelně označeni a také pojištěni pro případ úrazu.

Výzkum objevil slabiny i v oblasti distribuce materiální pomoci. Dárci nashromáždili obrovské množství stavebního materiálu, nářadí a vybavení, ale lidé ze zasažených obcí si stěžovali, že pomoc často čerpali lidé, kteří ji nepotřebovali. Do budoucna by se proto měla vést lepší evidence darů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.