Masakr v Dagestánu. Rusko na periferiích ztrácí vliv, popsal odborník

[chooze:gallery;value:36356]

Zatím stále není jasné, kdo za brutálním útokem v Dagestánu stál. "Můžeme se pouze dohadovat na základě jednak těch kusých informací, které máme, a jednak můžeme usuzovat podle modu operandi, to znamená, jakým způsobem k těm útokům došlo. Jednalo se zjevně o koordinovanou akci, která probíhala na více místech najednou. Jestli to jsou přímo nějaké místní džihádistické skupiny, nebo jestli to jsou část nějaké širší mezinárodní sítě, to uvidíme s odstupem," uvedl politolog z katedry Ruských a východoevropských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Šír.

Spekuluje se o tom, že za útoky mohl stát Islámský stát. Jenže jak Šír poznamenal, v majoritně muslimské oblasti působí i jiné džihádistické skupiny, a to i domácí. "Tyto struktury jsou samozřejmě napojeny i na národně osvobozenecké hnutí, protože severní Kavkaz je vnímán řadou tamních obyvatel jako násilně vtělen do Ruska, kde o ruskou kontrolu mírně řečeno nestojí a rádi by se z ní vymanili. Dagestán je dominantně muslimský a ruská populace tam činí nějaká tři procenta a Židů je tam naprosté minimum," přiblížil Šír.

[chooze:article;value:561618]

Ruská vláda se také musí potýkat se slábnoucím vlivem v těchto periferních oblastech federace. "V případě uplatňování a udržování kontroly nad touto neruskou periferií samozřejmě Moskva velice často sází na to, že podporuje tu momentálně nejsilnější klanovou skupinu, která tam vládne. Aby to dobře působilo navenek a nevzbuzovalo otázky, tak je pochopitelné, že si příslušníci toho klanu nechají dát nálepku Jednotného Ruska a navenek se přetvařují jako loajální vůči těm stávajícím pořádkům včetně osoby Vladimira Putina. O tom, jak reálně to tam v těch mocenských vztazích funguje, to neříká vůbec nic," ujasnil Šír.

Šír také poukázal na to, že po útoku na Ukrajinu roste napětí mezi Dagestánci a centrální vládou v Moskvě. Mobilizace pro ruskou armádu dopadá nejvíce právě na periferie, navíc, jak uvedl Šír, Dagestánci nemají s Ukrajinci žádné spory.

"Dost dobře nechápou, proč by měli chodit umírat za nějaké velké imperiální geopolitické zájmy Moskvy na území státu, který jim nic špatného neudělal. Takže ruská válka proti Ukrajině samozřejmě pod povrchem vyvolala celou řadu napětí," uzavřel Šír. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.