Vědci přišli s novými testy. Dokáží odhalit rakovinu o několik let dříve

Nové krevní testy britských vědců dokáží odhalit návrat rakoviny prsu o několik let dříve, než se projeví na snímcích. Zjistilo se, že tento test zachytí stopy DNA nádoru ještě před jeho úplným návratem. Se stoprocentní přesností dokáže předpovědět, u kterých pacientek se rakovina vrátí. Výzkum je ale podle BBC stále v počáteční fázi.

"Buňky rakoviny prsu mohou v těle zůstat i po operaci a dalších léčebných zákrocích, ale může jich být tak málo, že jsou při následných snímcích nezjistitelné," vysvětlil vedoucí výzkumný pracovník dr. Isaac Garcia-Murillas z londýnského Institutu pro výzkum rakoviny.

[chooze:article;value:559082]

​Rakovina prsu je celosvětově nejčastější formou tohoto onemocnění. BBC o tom informovala s odkazem na organizaci Breast Cancer UK.

V České republice je podle Národního programu screeningu karcinomu prsu každý rok nově diagnostikováno kolem 7 200 žen s tímto onemocněním. Přibližně 1 600 žen na rakovinu prsu každoročně zemře.

Pro léčbu rakoviny prsu je klíčové včasné odhalení nádoru. Lidé by neměli podceňovat prevenci. Podívejte se na reportáž TV Nova z října:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.