Tragédie v Chorvatsku. Při explozi zemřelo 9leté dítě z Česka

Tragédie se stala ve středu 19. června kolem 18. hodiny. "Z nezjištěného důvodu došlo k výbuchu v oblasti Obrovace. Při této události bylo zabito jedno dítě, zatímco dvě ženy byly převezeny sanitkou do Všeobecné nemocnice v Zadaru k další lékařské pomoci," informovala chorvatská policie na svých stránkách ve středu v noci. 

Chorvatský deník Zadarski následně přinesl informaci, že mrtvé dítě a zraněné ženy byly z České republiky. Dle deníku rodina zastavila své auto u silnice u obce Bilišane. Důvodem byla údajně porucha na vozidle. V tu chvíli došlo k výbuchu, který skončil tragédií. 

Tuto verzi ve čtvrtek ráno potvrdila i chorvatská policie, která také uvedla, že mrtvé dítě bylo ročník 2015. Ve voze cestovali ještě další tři lidé. Ženy ve věku 49 a 34 let skončily v nemocnici, 39letý muž byl po ošetření propuštěn.

Bilišane v Chorvatsku:

V autě byl výbušný přípravek

Chorvatská média hned po tragédii spekulovala, že za výbuchem mohla stát mina. K neštěstí totiž došlo na otevřeném prostranství. Chorvatská policie ale ve čtvrtek ráno uvedla, že výbuch zřejmě způsobil látka v autě.

[chooze:article;value:561054]

​"Existuje podezření, že k výbuchu došlo v důsledku aktivace neznámého výbušného přípravku, který se nacházel v autě s českou poznávací značkou, které vlastnil český občan a které zastavilo kvůli poruše na odpočívadle podél okresní silnice ŽC-6025, v oblasti Bilišane," informovala policie. Státní zastupitelství již nařídilo pitvu těla zemřelé osoby a policisté pokračují ve vyšetřování. Okresní silnice, kde k neštěstí došlo, je stále uzavřena pro veškerou dopravu.

Smrt dítěte potvrdilo i české ministerstvo zahraničí. "Bohužel došlo k blíže neupřesněnému výbuchu, při kterém zemřel český občan a další dva byli zranění," potvrdila vedoucí oddělení komunikace s médií Mariana Wernerová. "Obětí je nezletilý," dodala. Okolnosti tragédie se podle ministerstva dále prošetřují a čeští diplomaté v Chorvatsku jsou v kontaktu s tamní policií. 

Ženy jsou v nemocnici

Jedna ze zraněných žen byla ještě v noci operována kvůli poranění břicha. Ve čtvrtek ráno byl její stav stabilizovaný a ležela na jednotce intenzivní péče. "Druhá pacientka utrpěla vážné poranění oka a bylo o ni primárně postaráno na oftalmologickém oddělení, kde se nachází. Zatím je stabilizovaná a podstupuje další léčbu," uvedla zadarská nemocnice.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.