Mamince s nemocným Míšou zkrouhli příspěvek na péči. Pomohli jí cizí lidé

Desetiletý Míša od narození trpí nevyléčitelnou svalovou dystrofií spojenou s autismem a retardací. Posudkový lékař ho ale takzvaně papírově uzdravil, když rozhodl, že příspěvek na péči, který pobírá jeho maminka, aby se o syna mohla starat, byl snížen o jeden stupeň. Neúplná rodina tak přišla o 5 300 korun měsíčně.

Míša přitom potřebuje téměř nepřetržitou péči. "Míša téměř ztratil dovednost chodit, v podstatě z hlubšího sedu nevstane, po horším terénu neprojde. V podstatě jen po rovince," popsala Míšova maminka Dominika Šišoláková.

"U progresivního onemocnění, kde není šance na zlepšení, nemůže dojít ke snížení stupně. Protože svalová dystrofie je opravdu progresivní onemocnění a tam neustále dochází ke zhoršování zdravotního stavu a vůbec veškerých fyzických schopností dítěte," argumentovala předsedkyně výkonného výboru Parent Project Jitka Reineltová.

Maminka pochopitelně nemůže chodit do práce ani na částečný úvazek a ani na brigády. Všechen svůj čas věnuje handicapovanému chlapci. Každý den s ním cvičí a snaží se ho udržet v co nejlepší kondici. "Procvičováním oddalujeme zkracování svalů a jejich vazovatění. Díky tomu mu prodlužuji život na nohách. Je to potřeba, aby Míša mohl být v rámci možností co nejdéle samostatný a alespoň si mohl dojít na záchod," vysvětlila Míšova maminka.

[chooze:article;value:560915]

Míša je kvůli svému postižení na úrovni asi dvouletého chlapce. Navíc se jeho zdravotní stav stále zhoršuje a chlapec se tak dokáže bez invalidního vozíku pohybovat jen doma. Proto matka začátkem roku žádala o příspěvek na auto, aby mohla svého syna vozit do školy a k lékaři. Ten ji úřad nekompromisně zamítl a k tomu ještě posudkový lékař zhodnotil, že nevyžaduje trvalou péči.

Diváci nabídli pomoc

"To má na nás existenční dopad, protože nám sebrali peníze, ze kterých jsme žili," řekla Šišoláková. Nešťastná žena se proto obrátila na TV Nova. Po odvysílání reportáže se ozvalo několik diváků, kteří nad případem nevěřícně kroutili hlavou.

"Ozval se pán z Neratovic a paní z Prahy, kteří nám zaslali dost peněz a vykrylo nám to peníze, které nám chybí od státu. Nesnáze mi ukázaly, že jsou lidi, kterým to není jedno," děkuje maminka.

Oslovená advokátka paní Šišolákové doporučila odvolat se a doložit další lékařské posudky. Tentokrát od psychiatra, kam Míša dochází. To maminka Míši udělala a výsledek stál za to. "Před dvěma týdny mi přišel první dopis z ministerstva na základě odvolání. Přiznali pochybení a Míšu uznali za osobu závislou na druhé osobě ve čtvrtém stupni závislosti," raduje se maminka. 

[chooze:article;value:546302]

​Ministerstvo práce a sociálních věcí paní Dominice zaslalo vyrozumění o řízení s pozitivním výsledkem pro rodinu. Brzy jí přijde i oficiální rozhodnutí, které bude vyplývat ze současného vyrozumění. Poté jí zpětně MPSV doplatí finanční rozdíl.

U podobných diagnóz, jako má Míša, se stává, že v prvním řízení posudkový lékař nerozhodne správně. "Dvouinstanční řízení je tady právě pro to, a je to ve všech řízeních, že když se tomu žadateli něco nezdá, tak se může odvolat. Na prvním stupni posuzuje jen jeden lékař. Při druhém stupni máme posudkovou komisi, která je rozšířena o dalšího odborníka z praxe, což na to může mít vliv," uvedla ředitelka sekce posudkových lékařů MPSV Iva Merhautová.

"Myslím, že pro všechny diváky může tohle být příklad, že má smysl bojovat, a hlavně že náš systém pro boj je připraven. Jestliže vám přijde první rozhodnutí, tak se nevzdávejte, protože máte možnost využít opravný prostředek a podat odvolání. Ale je vhodné odvolat se, využít všech možností a být emotivní, a vyhrát tak, jako se to stalo v tomto případě," radí advokátka Petra Fialová.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.