Hlasitá rána a lidi od krve. Svědek popsal výbuch, při kterém zemřelo české dítě

Nedaleko obce Obrovac ve středu večer vybuchlo auto s českou poznávací značkou. Ve voze cestovaly čtyři osoby, dítě narozené v roce 2015 výbuch nepřežilo. Ženy ve věku 49 a 34 let skončily v nemocnici, 39letý muž byl po ošetření propuštěn. Svědci z okolí popsali, že slyšeli velkou ránu.

"Slyšeli jsme hlasitou ránu. Náš soused Slobodan zavolal sanitku a také viděl dítě, které se nepodařilo zachránit," uvedli Branko a Marija, kteří žijí necelý půlkilometr od místa tragédie pro chorvatský web Danas.

Právě Slobodan Oluić byl jedním z prvních, kdo zraněným Čechům pomáhal. "Viděl jsem tam dvě auta a před nimi jsem viděl několik lidí, kteří byli od krve," popsal deníku Zadarski, co ho na místě čekalo za pohled. 

[chooze:article;value:561065]

​Dítěti podle něj nešlo pomoci. "Dítě po výbuchu zemřelo prakticky na místě, ženy a muž byli zraněni," dodal muž. Češi prý už stihli zavolat záchranáře, ale kvůli jazykové bariéře se jim s nimi špatně komunikovalo. 

Telefon proto převzal právě Slobodan, který záchranářům vysvětlil, kde přesně se tragédie stala. "Záchranná služba a další složky rychle dorazily na místo nehody. Všichni zranění byli mimo vozidla, nikoli v nich. Vysvětlili mi, že zastavili na kraji podél silnice, protože se porouchalo jedno z vozidel," dodal Slobodan.

Výbušnina v autě

Chorvatská média hned po tragédii spekulovala, že za výbuchem mohla stát zapomenutá mina z války. Chorvatská policie ale ve čtvrtek ráno uvedla, že výbuch zřejmě způsobilo zařízení v autě.

​"Existuje podezření, že k výbuchu došlo v důsledku aktivace neznámého výbušného přípravku, který se nacházel v autě s českou poznávací značkou, které vlastnil český občan a které zastavilo kvůli poruše na odpočívadle podél okresní silnice ŽC-6025, v oblasti Bilišane," informovala policie. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.