Firmám vadí časté nemoci zaměstnanců. Lékaři mají být na pracovišti

Zanedbávaná prevence, jeden ze zásadních důvodů vysoké nemocnosti. Proto teď ministerstvo zdravotnictví přichází s návrhem, jak firmy motivovat, aby seznam benefitů rozšířily o firemní lékaře, fyzioterapeuty, nebo dokonce i maséry.

"Teď, když připomínkujeme ten návrh zákona o specifických zdravotních službách, tak je diskutabilní to udělat povinnou formou. Myslím si, že bychom měli jít dobrovolnou cestou a motivovat firmy správným nastavením daňového systému, aby to chtěly dělat," uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Bohdan Wojnar.

"My potřebujeme mít méně nemocných. A mít méně nemocných znamená, že více budeme dodržovat prevenci. A jak ji dodržovat? Že bude na pracovišti. Lidé se nechtějí dlouze objednávat k lékaři. Ale když ho přitáhneme k nim, tak oni na tu prevenci půjdou," uvedl předseda správní rady AHCM Oldřich Šubrt.

[chooze:article;value:560928]

Své vlastní lékaře má v Česku už řada firem, další chce ministerstvo motivovat například tím, že nově mají náklady na lékaře patřit mezi daňově uznatelné benefity. Na několika modelových příkladech na základě praxe z Británie, Kanady nebo Rakouska také demonstruje návratnost nákladů, které zaměstnavatelé na zdravotní péči pro své zaměstnance vynaloží.

"Vzali jsme si model tisíce lidí z lehkého průmyslu, kde je častá nemocnost, a podívali jsem se na to, co by se stalo. Ten model zahrnuje jednoho praktika, dva fyzioterapeuty a psychologickou podporu. A co vidíme, že ten zaměstnavatel díky tomu ušetří na nemocnosti, což je 15 až 20 procent, o to se sníží nemocnost, vydělá o 11 milionů zisku za rok víc. Ti, kteří chodí do práce a nečerpají nemocenskou, přinesou do odvodu státu dalších deset milionů. Vynásobme si to čtyřmi tisíci protože máme čtyři miliony zaměstnanců. Vidíme, že HDP by se zvýšilo o 4 procenta, pokud se to stane v polovině případů, tak se HDP zvýší o půl procenta," popsal Šubrt.

"Zaměstnancům by to mělo přinést lepší zdravotní stav, nižší úrazovost, větší spokojenost a pokud se takto o ně zaměstnavatel stará, tak oni jsou rádi na pracovišti, odvádí lepší pracovní výkon a déle tam zůstávají. Tedy je nižší fluktuace," vysvětlila vedoucí centra hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ Vladimíra Lipšová.

[chooze:article;value:554368]

"Vidíme příklady ze světa a ty jsou jednoznačné. Preventabilních onemocnění v těch zemích, kde tyto metody jsou rozšířené, není 30 až 40 procent, ale je jich 10 až 15 procent," prohlásil Šubrt.

Zrušení povinných vstupních prohlídek jako řešení

Dostatek firemních lékařů má podle ministerstva zajistit zrušení povinných vstupních pracovnělékařských prohlídek. "Firmy, které se tímto živí, případně poskytovatelé lékařských služeb, popřípadě registrující poskytovatelé, což jsou praktici, tak do určité míry jim ubyde práce. Tento lékař, kterého odeberu z ordinace, tak on v ní zůstane," řekl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

"Jednoznačně musím říct, že si to nedokážu představit, pokud by k tomu došlo, může to být pozitivem. Na druhou stranu je nedostatek lékařů, máme problém se zajištěním pohotovostí, máme málo lékařů, aby sloužili. A jak jsem řekl, pan ministr musí řešit systém a ne úřednickým perem říct, vezmeme stovky lékařů a ti budou dělat prevenci pro zaměstnavatele. Vize jsou hezké, ale důležité je praktické řešení dané situace," reagoval stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

"Lékařů je nedostatek, ale je to v jejich distribuci a rozdělení. Nicméně tím, že se některé pravidelné pracovní prohlídky zákonem vyřadí, tak si myslím, že budou mít volnou kapacitu. Zcela jistě by to byl přínos, protože nejenom ten přímý dopad, že se starají kontinuálně o své klienty, že to zlepšuje ekonomickou výkonnost firem. Mohli by být tím přenašečem snahy zapojit do preventivních programů více lidí. Protože kupříkladu prevence karcinomu tlustého střeva je naplňovaná jen ze 30 procent," upozornil senátor Roman Kraus (ODS).

[chooze:article;value:558263]

Například Letiště Václava Havla už osm let svým zaměstnancům nabízí jako benefit služby firemních masérů. "Nejlepší zpětnou vazbou je to, že když se podíváme do objednávkového kalendáře, tak je vytížený. Službu nabízíme od pondělí do soboty tak, abychom vykryli jak provozní zaměstnance, tak administrativu," informovala personální ředitelka Letiště Praha Dana Lörincová.

"Je to ten nejlepší benefit, se kterým jsem se setkala, protože máme kancelářskou práci, která spočívá v tom, že sedíme u počítače. Možnost masáží je skvělá. A když je to v baráku, že sjedete pár pater a jste tam a za půl hodiny jste u počítače, tak to je bezvadné," pochvaluje si zaměstnankyně Eva Krejčí.

"Je to fajn z toho důvodu, že člověk nemusí nikam dojíždět. Stojím osm hodin na nohou, takže je to potřeba pro tělo," souhlasí zaměstnanec Petr Sklenář. 

Návrh vláda projedná o prázdninách. Se změnami ministerstvo zdravotnictví počítá už od příštího roku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.