Vláda chce trestat focení vojenských objektů. Hrozí stotisícovou pokutou

Vojenské objekty, prostory a zařízení nejspíš budou označeny tabulkou se zákazem fotografování. Tak jako za minulého režimu. Ministerstvo obrany chce změnit zákon kvůli zhoršení bezpečnostní situace ve světě. Lidé už by si nemohli vyfotit třeba ani kasárna.

Pokuta podle návrhu za porušení výše uvedeného zákazu může činit až 100 000 korun. V současné době není fotografování či jiné zaznamenávání vojenských objektů, prostor nebo zařízení nijak speciálně zakázáno.

"To je úplný úlet, kdy se vlastně v podstatě vracíme do 50. let. V době mobilních aplikací, satelitních snímků, dronů apod. prostě už žádné zásadní nové informace o nějakých objektech nepřijdou, takže mě to připadá naprosto mimo zákonnou věc. Třeba liberecká kasárna, která jsou postavena za dob Marie Terezie a je tam velká architektonická hodnota, tak za pořízení snímku těchto kasáren bych dostal pokutu 100 tisíc korun?" zlobil se člen sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích (SPD).

[chooze:article;value:560726]

​Pokud někdo zákaz poruší a fotku pořídí, situace se podle ministerstva obrany vždy bude posuzovat individuálně. Detaily ale neprozradilo.

"Česká republika je v tomhle směru příliš benevolentní a v některých případech je to poměrně i snadno zneužitelné lidmi, kteří zastupují zájmy zemí, které k nám nejsou přátelské. Tady jde o to, že když někdo umístí ke vchodu do kasáren kameru a hrozilo by, že někdo získá data například obličeje lidí, kteří tam vchází, nebo SPZ aut, která vjíždějí a vyjíždějí, tak aby tady byla nějaká zákonná opora pro zásah," vysvětlil bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

Zákaz focení a natáčení vojenských objektů platí například v Polsku nebo na Slovensku. S omezeními se ale také můžete setkat například v Kanadě nebo ve Velké Británii. V Řecku podléhají objekty armády a námořnictva nejvyššímu stupni utajení a zakázáno je tam fotografovat cokoliv, co s nimi souvisí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.