Inspekce upozorňuje na dvě nevyhovující piva. Na vině je zákon, brání se majitel

[chooze:gallery;value:36304]

​Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve středu zveřejnila na svém webu Potraviny na pranýři upozornění na dvě piva. V obou případech se pivo prodávalo v 1,5litrových lahvích s minimální trvanlivostí do 1. června 2024. Vzorky inspektoři odebrali už 18. dubna.

První pivo, GWERN STOUT, obsahovalo méně alkoholu, než uváděla informace na obalu. Konkrétně šlo o várku číslo 37 a 38 s referenčním číslem 24-000235-SZPI-CZ.

Ve druhém případě šlo o GWERN SUMMER ALE. "Extrakt původní mladiny byl nižší, než je stanoveno legislativou pro takzvaná plná piva," uvádí inspekce. Jednalo se o várku číslo 3 a 4 s referenčním číslem 24-000234-SZPI-CZ.

[chooze:article;value:559125]

​​"My neměříme obsah alkoholu. My měříme extrakt původní mladiny, kde to sedělo," hájí majitel pivovaru první ze zmíněných výrobků. "Neprokvasilo to, což se u černých piv může stát, protože hůř prokvášejí," doplnil.

S původní mladinou měl být podle inspektorů problém u druhého typu piva. "Extrakt původní mladiny je 10,3. Ale to je to, co my jsme chtěli uvařit a uvařili," řekl majitel pro TN.cz. Podle něj je na vině zákon, který určuje hodnoty pro plná piva. "Obzvláště malé pivovary mají problém se v tom vyznat," dodal.

"Z minulého roku jsme měli Summer Ale označený jako silné pivo s tím, že jsme mysleli, že to znamená svrchně kvašené pivo. To jsme už loni opravili. Piva s novými etiketami jsou v supermarketech. Toto se týkalo piva, které jsme měli u nás na prodejně se starou etiketou. Hodnoty na etiketě ale byly správné. My jsme nikoho neošidili," uzavřel majitel pivovaru.

Češi přestávají pít pivo. Chodí i méně do hospod a restaurací. Podívejte se na nedělní reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.