Vyšetřování střelby na fakultě: Příbuzní obětí žádají konec Rakušana

Podle MF DNES, která vychází z policejních dokumentů, dorazil pachatel do hlavní budovy Filozofické fakulty na Palachově náměstí už ve 13:23, tedy hodinu a půl před začátkem střelby. Jen pár minut po něm do školy vešla i šestice policistů.

Policejní hlídky ale prohledaly jen přízemí a první patro. Do čtvrtého patra, kde se útočník ukrýval a připravoval zaútočit, policisté vůbec nešli. Poté, co se policistům střelce nepodařilo najít, z místa odjeli.

[chooze:article;value:560578]

​"My se dozvídáme, že policie byla na fakultě v řádech desítek minut před tím vražedným útokem. Dojde do prvního patra, místo prohledá a odchází. Tuto informaci jsme doteď neměli a já bych se vážně chtěl ptát, zejména tedy ministra vnitra, kdo nařídil tuto informaci vyčlenit," kritizuje David Zámek, bývalý děkan policejní akademie.

"To, že policie se snažila zjistit, kde ten člověk je a zjišťovala to mimo jiné na studijním oddělení filozofické fakulty, je logické. Ta pochybnost, jestli ti policisté třeba neměli v té budově zůstat, aspoň ti dva čistě pro jistotu, ta samozřejmě je také logická," říká Otakar Foltýn, vládní koordinátor strategické komunikace. 

Rodiče obětí postup policie kritizují a stejně jako Univerzita Karlova už podali stížnost proti závěrům  vyšetřování.

"Jak je možné, že jsem byla se svojí dcerou na telefonu a v ten samý čas, byla v budově policie? Posléze se člověk dozví, že v ten samý čas byla již v budově zrůda v lidské podobě. Jak je možné, že policie byla pouze v suterénu a v prvním patře a neobtěžovala se jít dál, pokud budova má čtyři patra?" kritizuje Lenka Šimůnková, matka zavražděné Elišky Šimůnkové.

[chooze:article;value:559958]

​Někteří požadují i odstoupení ministra vnitra Víta Rakušana a policejního prezidenta Martina Vondráška.

"Lžou celou dobu. Koalice se drží navzájem pod krkem. Pokrytci. Ano, poslali jsme stížnost na rozhodnutí. Pro mě jako otce, který tam málem přišel o dceru, je to hrozné," připojuje se ke kritice i Jan Richter, poslanec z hnutí ANO.

Policejní prezident i ministr vnitra se ale k výsledkům vyšetřování zatím odmítají vyjádřit. "Výsledky prověřování, včetně souvislostí, nebudeme jakkoliv komentovat dříve, než se s obsahem usnesení o odložení věci seznámí všichni poškození," uvádí Jozef Bocán, vedoucí odboru komunikace Policejního prezidia.

"Ministr vnitra nebude do doby, kdy toto usnesení bude doručeno skutečně všem poškozeným, komentovat detaily z tohoto materiálu," vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Na dotazy ohledně vyšetřování budou prý odpovídat na tiskové konferenci, která je naplánovaná na tento čtvrtek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.