Nerudová nebo Síkela. Starostové nominují dva kandidáty na eurokomisaře

Starostové vládě předloží dva adepty na eurokomisaře. Jejich celostátní výbor o tom rozhodl v pondělí odpoledne. Kabinet Petra Fialy (ODS) by tak podle nich měl do Komise poslat Nerudovou a Síkelu. Nakonec by zůstal jen jeden z dvojice, který by se komisařem skutečně stal.

"Starostové a nezávislí tak vycházejí vstříc poptávce ze strany Evropské komise po tom, aby členské země nominovaly dvojici, muže a ženu. Věříme, že nominací dvou silných kandidátů děláme maximum pro to, aby ČR pro svého reprezentanta vyjednala zajímavé portfolio," napsalo hnutí na sociální síti X.

Piráti, kteří s nimi kandidovali v posledních sněmovních volbách, ale už dříve uvedli, že nominovat nového českého komisaře mají vládě i oni. Měl by se jím podle nich stát lídr jejich evropské kandidátky Marcel Kolaja, který se nedostal do Evropského parlamentu.

[chooze:article;value:557022]

Proti tomu, aby se Nerudová stala eurokomisařkou, se už dříve postavila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Nemohli bychom aspirovat na velmi atraktivní posty. A právě proto musíme nabídnout politicky silnou figuru a zkušenou osobnost," prohlásila.

Oba kandidáty Starostů v pondělním Napřímo kritizoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Viděli jsme v kampani, že ta paní je úplně mimo," řekl o Nerudové. "V té vládě nikdo, oni jsou tam kvůli sobě, ne kvůli voličům, kvůli lidem."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.