Rubl padá. Rusové propadli panice a stojí dlouhé fronty u směnáren

Směnárna v ruském Petrohradu je v obležení. Rusové v dlouhých frontách čekají i desítky minut na to, až si budou moci směnit rubly za eura nebo dolary. Bojí se, že jejich úspory ztratí kvůli nestabilitě rublu svou hodnotu.

"Je to takový protiinflační nástroj. Funguje to jako spoření, jako investice, protože ruský rubl nemá příliš velkou důvěru u Rusů," popsal novinář žijící v Rusku Jiří Just.

Důvodem k panice je pro část obyvatel reakce moskevské burzy na nové americké sankce. Ty vyvolaly u Rusů obavy z prudkého růstu kurzu dolaru a eura vůči rublu. "Vzhledem k zavedení restriktivních opatření ze strany Spojených států vůči moskevské burze je pozastaveno burzovní obchodování v amerických dolarech a eurech," uvedla burza.

Kurz dolaru v pátek v mnoha ruských bankách vyletěl extrémně nahoru. Bankovní domy teď dolar nakupují za 50 rublů, prodávají ho ale za 200. Lidé se začínají obávat podobného ekonomického šoku, jaký Rusko zažilo naposledy na začátku invaze na Ukrajinu.

[chooze:article;value:560017]

​Na pozoru se mají hlavně firmy, pro které je obchodování v zahraniční měně klíčové. "Ruské firmy nemohou napřímo obchodovat s Evropou, ale stejně se zahraniční zboží do Ruska dostává, a to reexportem přes třetí země. Tam se samozřejmě platí tvrdou valutou, tedy eury a dolary," dodal Just.

Mít hotovost v zahraniční měně je ale důležité i pro běžné Rusy, kterým v zahraničí nefungují jejich platební karty. Podle ekonomů by se ale kurz měl brzy vrátit k normálu - tedy k 90 rublům za dolar.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.