Lékaři hrozí dalšími protesty. Jednání s Válkem se zaseklo

Zástupci zdravotníků a vlády před pár měsíci podepsali dohodu, která ukončila protesty tisíců lékařů. Jednou z příčin loňských protestů byla novela zákoníku práce, která měla navýšit počet dobrovolných přesčasových hodin lékařů až na 832. Po tlaku lékařů byl ale stanoven limit 416 přesčasových hodin.

Podle viceprezidenta České lékařské komory Jana Přády od té doby došlo v řadě zdravotnických zařízení k takovým organizačním změnám, aby se lékaři dostávali pod tento limit. Jenže zhruba 40 procent nemocnic se do limitu stále nevejde. V některých nemocnicích této hranice vzhledem k nízkému počtu zaměstnanců dosáhnout ani nepůjde.

A jednání se zasekla i na otázce odměňování. Ministerstvo zdravotnictví letos v květnu odeslalo odborům a lékařům návrh zákona, který má garantovat minimální výši platu či mzdy, lékařům 1,5 až trojnásobek mzdy průměrné.

[chooze:article;value:557767]

Jenže tyto koeficienty neodpovídají požadavku lékařů, protože se do něj počítají i příplatky, lékaři ale chtějí, aby byli placeni za běžnou pětidenní dobu, a požadují proto, aby se koeficient zvýšil.

Další jednání budou v následujících týdnech. Zástupci lékařů nevylučují další možné protesty. Ty ale plánují nejdříve v září, aby neohrozili nemocniční péči během letních prázdnin.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.