Případ sochy pokračuje. Originál se vrací do Kravař, v Novém Boru mají repliku

Starostové obou obcí se před 15 lety nemohli dohodnout, kde má socha stát. "Ta socha má být v Novém Boru!" tvrdil v roce 2009 starosta města Jindřich Mareš. "Tato sochat patří do Kravař," oponoval tehdy starosta Kravař Vít Vomáčka (oba ODS).   

Socha stála mnoho let v Kravařích, ale i v Novém Boru. Starostové si posílali ostré dopisy, podávali trestní oznámení. Boj o němého ochránce před záplavami tehdy dokonce vyústil v trestní výpravu. A místo, kde socha svatého Jana Nepomuckého před mnoha lety stávala, připomínal už jen podstavec.

Po neuvěřitelných 15 letech se teď socha vrací do Kravař. Je po úplné rekonstrukci a současný místostarosta obce Vít Vomáčka věří, že už ji nikdy nebude muset ukrývat.  

[chooze:article;value:552240]

​Rok na ní pracoval restaurátor, který jí vrátil původní podobu. "Teď už zbývá jenom po retuši osadit svatozář a objekt nakonzervovat," sdělil restaurátor Radomil Šolc.

Obce zatím nic nepřimělo, aby se smířily a určitá hořkost mezi nimi nadále zůstává. "Proběhly i soudy, takže je naše," trvá na svém starosta Kravař Vomáčka. 

Starosta Nového Boru se k opětovnému umístění sochy v Kravařích vyjádřit odmítl. Lidé z Nového Boru ale mají jasno: "Oni ho ukradli. Musí mít špatný pocit, že jsou podvodníci. Provedli nekalou věc, smíření tedy v žádným případě není," řekl místní patriot Josef Doškář.

V Novém Boru už svého Nepomuckého obyvatelé také mají. Je ale o poznání menší než ten v Kravařích.

Novoborští už se nechali slyšet, že by si rádi nechali zhotovit kopii restaurované sochy. Vyšla by na necelých 400 tisíc korun. Ale originál to nebude nikdy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.