Ceny vlastního bydlení znovu porostou. Je to proto, že se nestaví, říká ekonom

Doba zlevňování nemovitostí podle České národní banky skončila. "Vlivem pokračujícího zchlazení trhu obytných nemovitostí v ČR v roce 2023 byl stále zaznamenán meziroční pokles jejich cen. Aktuální informace však naznačují, že trh již pravděpodobně překonal cenové dno," oznámila ČNB.

Centrální bankéři předpokládají, že do konce roku 2026 porostou ceny nemovitostí tempem kolem 5 procent ročně. "S tím, jak bude klesat úroková sazba, tak můžeme zase čekat obnovení toho původního velkého růstu. Tou starou příčinou je to, že tady žijeme ve skanzenu, kde není dovoleno stavět. Sice nějak zásadně populace neroste dlouhodobě, ale ty byty nemáme tam, kde lidi teď nově chtějí bydlet," uvedl ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:558351]

​Zatímco v Praze dáte za metr čtvereční v průměru něco málo přes 115 tisíc korun a v Brně téměř 82 tisíc korun, na Karlovarsku nebo Ústecku vás metr čtvereční vyjde podstatně levněji, a to zhruba na 30 tisíc korun. "Vždycky je to ovlivněno jednak atraktivitou, dopravní dostupností, vybaveností toho místa, ale také třeba pokud je to místo třeba sociálně vyloučenou lokalitou, tak to se negativně promítá v cenách nemovitostí," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

Ukazatelem dostupnosti bydlení je počet ročních platů na pořízení bytu. "V tom hrubém vyjádření je to zhruba 13 ročních platů u nás v ČR, v Praze, zatímco v těch světových metropolích je to významně méně, v Polsku 8. My jsme srovnatelní maximálně se Slovenskem. Ještě více je to v Amsterdamu," poznamenal ekonom Domink Stroukal.

Aby nemovitosti zlevnily, ekonomika by se musela podle České národní banky výrazně propadnout a nezaměstnanost by během příštích dvou let musela vystoupat nad deset procent. Takový vývoj není ale podle odborníků reálný.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.