Lékařka o nezvyklém porodu: Že to budou čtyřčata, jsme zjistili hodinu předem

K velmi zajímavému porodu se Dokoupilová dostala jen několik let po škole. Na klinice U Apolináře se tehdy narodila čtyřčata. "Byli to tři kluci a holčička. Že tam budou čtyři, jsme věděli asi hodinu před porodem," řekla. Jedno miminko se v břiše údajně "schovalo".

"Připravit čtyři intenzivní lůžka během hodiny není úplně jednoduché, zvlášť když na nich máte jiné děti," popsala. Maminku totiž tehdy akutně převezli z jiné nemocnice. "Narodily se děti s váhou od 600 do 1 200 gramů," dodala s tím, že nejlehčí byla holčička.

[chooze:article;value:558152]

​V nemocnici v Hořovicích zase zažila kuriózní situaci s trojčaty. V porodnici se jim totiž během šesti dnů sešly dvě maminky ze stejného bytového domu, obě se třemi dětmi. "Byl to hrozně hezký příběh. Jedna měla tři holky, jedna měla tři kluky a jsou kamarádky," řekla lékařka.

A setkala se i s váhovými extrémy. "To nejmenší, o které jsem se kdy starala, mělo 380 gramů. A naopak to největší mělo kolem pěti a půl kilogramu," uvedla. "Čím menší to miminko je, tak má větší rizika všech komplikací. Téměř vždy potřebuje nějakou podporu dýchání, oběhovou podporu, potřebuje jiný systém krmení," vysvětlila.

[chooze:article;value:557595]

"Ty velké děti si mohou také přinést nějaký problém. Takhle velké děti se často rodí maminkám, které mají těhotenskou cukrovku, a to někdy znamená, že po porodu také potřebují nějakou ventilační podporu, někdy infuzní terapii," dodala.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.