Polsko možná zkrátí pracovní týden. Pro Česko se prý podobný postup nehodí

Na koníčky budou mít Poláci možná už brzy víc času. K volným víkendům by si mohli přidat ještě pátky. Polská ministryně práce a sociálních věcí o tom uvažuje už nějakou dobu. Zkrácení pracovního týdne je podle ní možné díky rozvoji nových technologií a změnám na trhu práce.

Odpočinutý pracovník je prý kreativnější a motivovanější. Výsledky analýz hodlá představit do konce roku. Zkrácení pracovního týdne nachází podporu i mezi europoslanci, nejde ale o téma, které by mohla Unie členským státům nařídit.

"V době, kdy přebírá řadu pracovních úkonů technologie, tak nevidíme důvod, aby lidé pořád museli pracovat stejnou pracovní dobu," tvrdí poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná (KSČM).

[chooze:article;value:552715]

Ne všichni to ale vidí takto jednoduše. "Vyžaduje to organizační změny uvnitř společností, co se týká produktivity práce či zavedení automatizace, aby výkon lidí zůstal stejný, ale mohli mít víc volna," tvrdí odborník na problematiku trhu práce a marketing Jiří Halbrštát.

Například britský průzkum, do kterého se loni zapojily tři tisíce pracovníků z různých odvětví, ukázal, že se jim s kratším pracovním týdnem zlepšily osobní vztahy i zdraví. Řada mužů se prý také začala daleko více zapojovat do chodu domácnosti.

"Je to užitečné, a to hlavně v zemích, kde mají vysokou míru nezaměstnanosti. Pomocí tohoto opatření mohou tu míru snižovat. Na jih Evropy se to hodí, ale Česká republika je v tomto specifická," tvrdí však hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:541266]

"Naše produktivita práce je nižší ve srovnání s vyspělejšími zeměmi. Pokud nechceme zchudnout, tak si to nemůžeme dovolit," myslí si pak poslanec ODS Jan Skopeček.

Ani podle opozice není podobné opatření na pořadu dne. "Myslím, že nás čekají jiné výzvy, a to zejména s nástupem robotizace, digitalizace a zejména umělé inteligence. Výrazně se nám změní struktura trhu práce," tvrdí poslanec ANO Robert Králíček.

Zavedení kratšího pracovního týdne by odborníci u nás nechali na dobrovolné bázi. Některé firmy už to nabízejí jako benefit, ale často výměnou za nižší mzdu. Čtyřdenní pracovní týden za stejné peníze si ale poměrně běžně užívají zaměstnanci například v Německu, Francii, Belgii nebo v severských zemích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.