Orbán vstupuje na tenký led. Hledá kličku, která může zničit princip NATO

Maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi se nelíbí, že Severoatlantická aliance před svým blížícím se výročním summitem vymýšlí nové cesty, jak pomoci Ukrajině. Hledá proto způsob, jak se těchto aktivit co nejméně účastnit, aniž by přišel o ochranu spojenců, tvrdí Business Insider.

"Naši právníci a důstojníci pracují na tom, aby mohlo Maďarsko existovat jako člen NATO, aniž by se účastnilo operací NATO mimo území NATO," prohlásil podle Financial Times v pátečním vysílání maďarského rozhlasu.

I podle deníku Independent tím myslel právě především podporu Ukrajiny. "Neschvalujeme to ani se nechceme podílet na finanční nebo zbrojní podpoře, a to ani v rámci NATO," zaznělo od něj totiž také. Reagoval přitom nejspíš na výzvy některých představitelů členských států NATO, aby Aliance cvičila ukrajinské vojáky přímo na Ukrajině.

Aliance přitom funguje na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. S každým důležitým rozhodnutím, které se týká celé Aliance, musí souhlasit všichni její členové. Pokud Orbán hledá způsob, jak tento princip obejít, mohlo by to narušit fungování NATO.

[chooze:article;value:556947]

Není to ovšem poprvé, co se maďarský předseda vlády vymezuje vůči krokům svých spojenců. Začátkem dubna například prohlásil, že evropské země a USA chtějí Maďarsko zatáhnout do války. Už v minulosti se stavěl proti dodávkám zbraní svému východnímu sousedovi i proti některým protiruským sankcím.

I proto je Orbán obviňován ze sympatií k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jeho spory s Ukrajinou ale sahají ještě před invazi z roku 2022. Obě země se totiž dlouhodobě přely o práva maďarské menšiny v Zakarpatí.

Sám Orbán si ale očividně uvědomuje složitost tohoto postavení. "Naše situace je proto zvláštní, ve stylu 'Jsme tam, ale nejsme'. Nevím, jak dlouho se to dá udržet," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:557098]

Odmítl také myšlenku, že Severoatlantické alianci hrozí přímý útok ze strany Ruska. "Nemyslím si, že najednou přijde Rusko, které si neumí poradit ani s Ukrajinou, a pohltí celý západní svět. Je to nelogické," tvrdí.

A mnozí bezpečností experti s ním v podstatě souhlasí. Rusko si podle nich, i kvůli trvající válce na Ukrajině, skutečně nemůže dovolit přímý útok na NATO, a proto se nyní soustředí (a v dohledné době bude soustředit) hlavně na hybridní operace a sabotáže ve snaze oslabit a rozeštvat západní země, aby si mohlo vytvořit pozici pro další možné kroky.

Rusko chce dokázat bojovat se Západem i ve vesmíru, říká Just. Vypustilo družici, která umí ničit satelity:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.