Lidé špatně žádají o důchody. Takto to uděláte správně, vysvětluje ČSSZ

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před mýty, které na sociálních sítích kolují ohledně žádostí o důchody. Ať už jde o důchod sirotčí, invalidní, starobní, či třeba vdovský, vyřídit jde podle ČSSZ jen dvěma způsoby, a to buď osobně na kterékoliv správě sociálního zabezpečení, nebo on-line prostřednictvím elektronického portálu

"Žádost o důchod je v obou případech nutné uplatnit v podobě předepsaného formuláře. Při sepisování žádosti o důchod na správě sociálního zabezpečení tento formulář s klientem vyplňuje pracovník oddělení důchodového pojištění. Žádost o důchod elektronicky pak může podat pouze přihlášený uživatel ePortálu ČSSZ prostřednictvím služby Žádost o důchod on-line," upozorňuje úřad.

[chooze:article;value:544172]

Podle informací TN.cz lidé posílali na úřad žádost například také prostřednictvím datové schránky. To ale dle ČSSZ vhodný způsob není. "Datová schránka je pouze jedním z identifikátorů vaší totožnosti, přes který se můžete přihlásit do ePortálu ČSSZ a žádost on-line podat," vysvětluje úřad.

"Žádost neodesíláte přes datovou schránku, ale přímo v prostředí ePortálu ČSSZ. Pokud pošlete žádost do datové schránky ČSSZ, nebude dodržena zákonem stanovená forma předepsaného formuláře a taková žádost nezahajuje řízení o přiznání dávky důchodového pojištění," dodávají úředníci.

K přihlášení do ePortálu lze prý také využít Identitu občana (tedy bankovní identitu, eObčanku či mobilní klíč eGovernmentu) nebo též zahraniční identifikační prostředek podle unijního nařízení eIDAS. Těm, kteří na úřad zamíří osobně, by pak měla stačit občanka nebo jiný doklad totožnosti.

Kdy půjdete do důchodu? Podívejte se, co pro vás znamená vládní reforma (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.