Prezident chce odložit digitalizaci stavebního řízení. Bartoš je proti

Prezident Petr Pavel z jednání se starosty z Pardubicka, kde byl na oficiální návštěvě, prý nabyl dojmu, že je odložení digitalizace nutné.

"Software, který by měl pro náběh být použit, stále ještě není funkční, nebyl představen. Do vstupu zákona v účinnost zbývá šest týdnů, což z pohledů starostů vyvolává obavy, že budou stavební úřady do značné míry ve zmatku, možná i paralyzovány," uvedl prezident.

"Rozumím tomu, že technicky by to bylo velice složité, na druhou stranu by nás to mohlo ušetřit řady nepříjemností, které by pocítili především občané, ale i firmy," dodal.

[chooze:article;value:548769]

Digitalizaci stavebního řízení v minulosti kritizovala kromě prezidenta také opozice, a dokonce i koaliční partneři Pirátů. Hnutí STAN si dokonce ministra Ivana Bartoše před časem pozvalo na kobereček.

"Tady jsou zcela legitimní dotazy z regionů, zda ta digitalizace bude připravena v těch termínech, ve kterých má být," řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Šéf Pirátů Bartoš ale tvrdí, že je vše dobře připraveno a spuštění od července nic nebrání. "Jsem samozřejmě připravený se s panem prezidentem a jeho týmem setkat, informovat ho o tom, jak pokračují přípravy stavebních úřadů. Osobně mu obě aplikace ukážu. Pokud o to projeví zájem, můžeme společně cvičně podat žádost o povolení stavby," sdělil.

Pro Piráty je to přesto komplikace ve volební kampani. Prezident totiž zpochybnil slib jejich šéfa a dává nepřímo za pravdu kritikům z řad opozice.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.