Endokrinologové už na rostoucí počet pacientů nestačí. Pomoci musí jiní lékaři

"Kapacita endokrinologických ambulancí je nedostatečná," upozorňuje předseda České endokrinologické společnosti Michal Krška. "Kolísá dle regionů, ale v zásadě lze říci, že objednací doby na rutinní vyšetření jsou asi tříměsíční, někde kratší, někde delší," dodal.

Podobně situaci popsala i endokrinoložka Kateřina Vašinová z pražské Kliniky JL. "Objednací lhůty jsou asi tři měsíce, pro nové pacienty čtyři až pět," řekla.

[chooze:article;value:550193]

​Počet endokrinologů je přitom podle Krška stabilní. U pacientů tomu tak ale není. "Počty pacientů s endokrinologickými onemocněními, nebo lépe řečeno se stavy vyžadujícími endokrinologické vyšetření, se určitě dlouhodobě zvyšují," popsal.

"Důvodem je, že se u nás endokrinologové starají i o nemocné s jednoduššími diagnózami, které by mohli mít v péči i lékaři jiných odborností," vysvětlil Kršek. A právě tímto směrem by se měla péče v budoucnu vyvíjet a již nyní se o některé starají praktici. Zejména jde o poruchy štítné žlázy.

[chooze:article;value:556153]

​​"Do péče našich kolegů z praktických ordinací přechází v současné době zejména nově diagnostikovaní pacienti," řekl endokrinolog Richard Stejskal. Podle Krška se v západních zemích jedná o běžnou praxi. Do budoucna by tak praktici měli obsloužit až 20 % nemocných.

Stejskal ale dodává, že se odborné ambulance pro pacienty s mírnějšími poruchami štítné žlázy neuzavírají. I tyto nemocní by totiž měli ideálně jednou za dva až tři roky zkontrolovat endokrinologové a rozhodnout, zda mohou praktičtí lékaři v zavedené péči pokračovat.

Počet alergiků roste, mladí lékaři ale nemají o obor zájem (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.