Šla s kočárkem a našla sto tisíc korun. Peníze nevrátila, hrozí jí vězení

V kladenské ulici Rudolfa Novotného vypadlo obchodníkovi zpod oblečení růžové pouzdro plné peněz. Muž pokračoval v chůzi a brzy se objevila žena s kočárkem. Nejprve prošla kolem, pak se ale otočila a vrátila se. Pouzdro sebrala a odešla. Dva týdny po ní pátrala policie.

"Žena se po medializaci sama na policii přihlásila," řekl TV Nova policejní mluvčí Michaela Richterová. Přinesla i peníze, ze kterých prý chybělo jen minimum. Moc platné jí to ale nebylo. "Po veškerých potřebných úkonech jí policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu zatajení nálezu. Za to jí v případě pravomocného odsouzení hrozí až roční pobyt za mřížemi," doplnila mluvčí.

Do roku 2019 řešila policie přes dva tisíce podobných případů ročně. Covidové restrikce vyhnaly lidi z ulic a statistika prudce poklesla. V posledních dvou letech ale opět stoupá.

[chooze:article;value:555455]

​Na více než dva tisíce případů ročně už se ale podle policistů statistika nedostane. Zřejmě i díky tomu, že ve společnosti ubývá věcí, které lze ztratit. Třeba peněženku už leckdo vůbec nenosí a platí hodinkami nebo mobilem. A ty si obecně hlídáme víc.

Otřepané přísloví praví, že příležitost dělá zloděje. A někdy opravdu přemůže i lidi, které by jinak sebrat něco cizího ani nenapadlo. "Třeba pět korun pro člověka není smrtelná částka. Ale třeba 50 tisíc už jsou velké peníze, kde by si asi každý z nás rozmýšlel, jestli teda je odevzdá nebo neodevzdá," uvedl psycholog Karel Humhal.

"Lidi o sobě tvrdí, že jsou víc morální, než to pak v praxi je. Samozřejmě ta příležitost je pak tak silná, že tomu skutečně neodoláme," řekl psycholog Tomáš Morávek.

Skutečný počet případů, kdy někdo něco ztratí a další to nalezne a nevrátí, není jasný. Spousta lidí totiž ztrátu ani nenahlásí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.