Udeří změna počasí. Meteoroložka vysvětlila, co v Česku způsobí zimu

[chooze:gallery;value:35885]

​Tento týden přináší hodně rozmanité počasí. Máme za sebou dva slunečné dny. "Vysoký tlak vzduchu ale bude střídat oblast nízkého tlaku vzduchu, takže od čtvrtka budeme vytahovat deštníky. Teploty ale i přes velkou oblačnost výrazněji klesat nebudou a máme tak před sebou teplotně normální týden," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle jejich slov ale pocitovou teplotu bude od středy do pátku snižovat čerstvý vítr. Středa bude tedy větrná, ale převážně slunečná. Bude jasno až polojasno, během dne v horských oblastech při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky, a to hlavně v Jeseníkách a v Beskydech. Srážkové úhrny budou nízké. 

Odpoledne vyšplhá rtuť teploměru na 20 až 24 °C, v Praze ještě o pár stupňů více. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti 15 až 40 km/h, v nárazech 55 km/h. Pocitově tedy 18 až 23 °C.

[chooze:article;value:555326]

Střed týdne, tedy čtvrtek, bude oblačný až zatažený, část území zasáhnout bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat od 15 do 11 °C, přes den pak mezi 17 až 21 °C. Bude poměrně větrno, vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti až 55 km/h. 

V pátek bude velice podobné počasí, jen déšť, přeháňky a bouřky zasáhnou většinu Česka. Ráno naměříme 14 až 10 °C, během dne ukážou teploměry 16 až 20 °C. Opět bude foukat vítr v nárazech 55 km/h.

Víkend bude také ve znamení přeháněk a bouřek. V sobotu bude zataženo až oblačno, většinu dne má propršet. Ranní teploty budou 14 až 10 °C, denní 17 až 21 °C. Téměř totožné počasí se stejnými teplotami bude i v neděli.

Vzhledem k dosavadnímu suchému období  a čerstvému větru varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) před nebezpečím požárů. "Zvýšené riziko vzniku a šíření požárů hrozí od úterý 14. 5. do pátku 17. 5.," informoval ústav na síti X.

Současné počasí navíc přeje klíšťatům, která jsou v současné době velmi aktivní. "Jejich aktivita bude na vysokých hodnotách, koncentrace alergenů se budou snižovat až ve druhé polovině týdne díky větru a postupně srážkám a při malé oblačnosti bude UV index na vysokých hodnotách," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Do Česka se dostávají nové druhy klíšťat. Jsou větší a pro člověka nebezpečná (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.