Ministerstvo chce zvýšit koncesionářské poplatky. Očekává se dlouhá debata

Za televizi 150 korun měsíčně a za rozhlas 55 korun. Tolik by měli lidé platit od začátku příštího roku. Počítá s tím ministerská novela. "U televizních poplatků je to navýšení významně nižší, než jsme představili v září, kdy to navýšení mělo být o 25 korun. Teď je to o 15 korun," uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Vláda by navíc mohla poplatek zvyšovat v závislosti na inflaci. Pokud by překročila 6 procent, zvedl by se poplatek zvýšit právě o 6 procent. A počítá se i s větším množstvím lidí, kterých by se platba týkala.

[chooze:article;value:526403]

​Podle návrhu, který dnes představilo ministerstvo kultury, by nově měl platit koncesionářské poplatky každý, kdo například vlastní chytrý telefon. "Poplatek za domácnost platí domácnosti vybavené televizí, rádiem anebo chytrým zařízením, zjednodušeně řečeno tablety nebo mobilní telefony. Toto považujeme za nezbytně nutné," doplnil ministr.

Změny se týkají i podnikatelů. Firmy by platily v závislosti na počtu zaměstnanců. Například podniky, které mají nad 500 pracovníků, by platily jen stonásobek.

"S návrhem novely se v tuto chvíli detailně seznamujeme, čeká nás ještě mnoho práce například na takzvaném memorandu, které má vymezovat některé parametry veřejné služby. Nicméně základní teze novely, tak jak je představilo ministerstvo kultury, považujeme za cestu správným směrem," sdělila ředitelka pro vnějších vztahy mediální skupiny CME Klára Brachtlová.

Návrh zákona musí ještě projít legislativním procesem. Ve Sněmovně se ale opět očekává dlouhá debata. Opozice totiž s novelou nesouhlasí.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.