Generál varuje před černým scénářem, může nastat do tří let. NATO musí více zbrojit

Válka na Ukrajině vypukla před více než dvěma lety a NATO na drastické zhoršení bezpečnostní situace hned zareagovalo. Členské země, zejména ty na okraji Aliance, kvůli hrozbě ze strany Ruska výrazně zbrojí. Pobaltské státy dokonce začaly na svých hranicích s Ruskem stavět opevnění.

Podle polského generála ve výslužbě Waldemara Skrzypczaka NATO překvapilo, čeho je Rusko schopné. "Rusko se dokázalo zmobilizovat a poučit se z prvotních chyb. Proto se jeho silám nyní daří," uvedl podle portálu Defence24 Skrzypczak.

I kdyby válka nyní skončila, Evropa nebude mít vyhráno. "V nejčernějším, extrémně pesimistickém scénáři se Rusko dokáže za 2,5 roku zahojit a pokusí se o útok na NATO," prohlásil Skrzypczak.

[chooze:article;value:554573]

Takto černě to však nevidí bezpečnostní expert Richard Stojar. "Míra ruských ztrát je velmi vysoká. Ztratili základ své armády, velké procento inteligentní munice i moderní vojenské techniky," uvedl Stojar.

Velkým problémem pro Rusko má být také vojenský personál. "Rusko má obrovské mobilizační schopnosti, ztratilo však skoro celou generaci mladých důstojníků. I kdyby válka dnes skončila, chybí mu kvalifikovaní vojáci. Mohlo by trvat i několik desetiletí, než se z této války plně vzpamatuje a bude moci bojovat proti rovnocennému protivníkovi. Do té době se zmůže maximálně na postsovětský prostor," prohlásil Stojar.

Důležitou částí zajištění bezpečnosti je v současné době technologická převaha. "NATO se potřebuje soustředit na získání a udržení si technologické výhody. To je naprosto klíčové," věří Skrzypczak.

[chooze:article;value:554563]

Armády států, které tvoří NATO, pracují nezávisle na sobě. Kvůli tomu mají některé z nich slabší místa. "Některé státy mají problémy s lidskými zdroji. Není tu však žádný velký celoevropský problém a například Spojené státy nebo Polsko mají své armády velmi dobře vybavené, protože si to mohou po ekonomické stránce dovolit," dodal Stojar.

Do budoucnosti se budou podle Stojara státy NATO snažit posílit svá slabá místa. "Určitě také bude poptávka po zbraních, které se osvědčily ve válce na Ukrajině. Bude se hodně poptávat protiletecká obrana, na což by se mělo zaměřit i Česko. U ní jsme jasně viděli, jak dokázala zamezit Rusku operovat tak efektivně, jak by chtělo," poznamenal.

Svůj největší odstrašující potenciál už ale NATO má. Členy Aliance jsou totiž i jaderné velmoci. "Už ten samotný jaderný arzenál, který je pokročilejší než ten ruský, je dostatečným strašákem," myslí si Stojar. V NATO disponuje jadernými zbraněmi USA, Francie a Velká Británie.

Češi veleli cvičení jednotek NATO na Slovensku. Účastnilo se ho tisíc vojáků (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.