Politolog o volbě poštou: Ani ve volební místnosti nevíme, kdo lístek připravil

Poslanecká sněmovna v pátek už druhý den projednává korespondenční volbu. Jde o téma, které výrazně rozděluje opoziční a vládní strany. "Hnutí ANO i SPD nesouhlasí s korespondenční volbou s argumenty, že by narušila princip rovného, přímého a především tajného volebního práva," popsal Hanáček.

"V případě řádných voleb, kdy volič jde za plentu, tam volební lístek upravuje a následně vkládá do obálky, to samozřejmě musí provést osobně," uvedl. "Nicméně také nevíme, kdo mu ten lístek nějak předpřipravil, což se podle mě často děje. Takže to je relativní argument," dodal.

[chooze:article;value:554759]

Podle mnohých za odmítáním návrhu ale stojí něco jiného. "Odporem k tomu návrhu sledují i svůj zájem neposilovat stávající vládní strany těmi hlasy ze zahraničí," řekl politolog. Opoziční strany mají totiž v zahraničí tradičně slabé výsledky.

Podle Hanáčka se ale o revoluci jednat nebude. "Je to zpřesnění volebního práva v tom smyslu, že i voliči, kteří pobývají v zahraničí, kde nemají možnost volit na zastupitelském úřadě, tak by jim bylo umožněno volit i ze svého okolí," vysvětlil.

[chooze:article;value:538739]

Volit poštou můžou lidi ve 22 ze 27 zemí Evropské unie. "Povětšinou jsou ty zkušenosti dobré," uvedl politolog. "Je tady negativní zkušenost z Rakouska z roku 2016 s tehdejšími prezidentskými volbami. Složitosti při sčítání hlasů ze zahraničí způsobily pochybnosti o regulérnosti voleb a nakonec opakování druhého kola," zmínil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.