Extrémní teplo. Duben byl 11. nejteplejším měsícem v řadě

Průměrná globální teplota vzduchu u zemského povrchu dosáhla v dubnu 15,03 stupně Celsia, což je nejvíce od začátku měření v roce 1940. Rekordní byla opět i teplota moře, která byla nejvyšší už 13. měsíc v řadě.

"Duben začal vlnou veder v západní Africe, která byla tak intenzivní, že podle analýzy by byla 'prakticky nemožná' bez vlivu člověka na oteplování planety, a skončil obdobím rekordních veder v jihovýchodní Asii," informoval The Washington Post. K vysokým teplotám přispěl i klimatický jev el Niño, který začal téměř před rokem.

[chooze:article;value:553195]

​"El Niño dosáhl vrcholu na začátku roku a teploty povrchu moře ve východní části tropického Pacifiku se nyní vracejí k neutrálním podmínkám. Zatímco však teplotní výkyvy spojené s přírodními cykly, jako je El Niño, přicházejí a odcházejí, dodatečná energie zachycená v oceánu a atmosféře v důsledku rostoucí koncentrace skleníkových plynů bude i nadále tlačit globální teplotu k novým rekordům," uvedl ve zprávě ředitel klimatické služby programu Copernicus Carlo Buontempo.

Co se týče měření teplot v pražském Klementinu, tak celkově se duben umístil jako 8. nejteplejší duben v historii měření od roku 1775. "První polovina dubna s průměrnou teplotou 16,1 °C byla bezkonkurenčně nejteplejší ze všech prvních polovin dubna od roku 1775, druhá polovina dubna s průměrnou teplotou 10,6 °C byla průměrná," uvedl Český hydrometeorologický ústav na webu.

Rok 2023 byl nejteplejším rokem v historii měření. Podívejte se na reportáž TV Nova z konce minulého roku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.