Zrušit povinnost zavírat ve svátky? Poslanci ODS chtějí ukončit zmatky

V současné době v Česku platí celkem 14 svátků, z toho sedm státních. Ve vybrané svátky, mezi něž patří i tato středa, nesmí mít maloobchody otevřeno. Pro řadu lidí je však stále matoucí, ve které svátky obchody mohou otevřít.

Tomu chce učinit přítrž návrh dvou poslanců ODS, kteří chtějí zákon ukládající povinnost v určité svátky zavírat zrušit. "Jde o absurdní situaci, kdy v podstatě existují státní svátky dvou kategorií. Zákon má být srozumitelný každému a jednoduše aplikovatelný," prohlásil jeden z předkladatelů Jan Bureš.

Tento návrh má podporu u Hospodářské komory. "Je to cesta ke zjednodušení toho dnešního stavu, kdy je u poloviny svátků zavřeno. Jsem přesvědčen, že většina lidí si zjistí, jestli bude o svátku zavřeno, nebo ne, ale do příštího roku to zase zapomenou a zase si nebudou jisti," argumentoval tajemník Hospodářské komory Ladislav Minčič v úterním vysílání Snídaně.

[chooze:article;value:547862]

Proti tomu se však postavil právník Unie zaměstnanců, obchodu, logistiky a služeb Ivo Grossmann, který tvrdí pravý opak. "Většina populace už si zvykla, že je o některých svátcích zavřeno, ale i tak bych byl rád, aby tyto zmatky skončily," řekl.

Grossmann oproti tomu navrhuje povinné zavření o všech svátcích. "Jsme obklopeni státy, kde je ve svátek zavřeno, a to ve všechny svátky. V Rakousku a Německu to platí dokonce i v neděli. Rozšířením na všechny svátky by se odstranila dezorientace," dodal.

Zatímco maloobchody musejí ve svátky zavírat, například na služby se zákon nevztahuje. "Lidé si zvykli, že je ve svátek otevřená celá řada služeb a zařízení, to je přirozená věc. Nevidím důvod, proč bychom to nemohli zrušit. Třeba v Itálii nebo Švédsku mají tu liberalizaci úplnou, a každý se tak může rozhodnout podle poptávky sám, jestli otevře, nebo ne," poznamenal Minčič.

Státní svátek připomínající den porážky nacismu, který se slaví 8. května, připadá letos na tuto středu. Během něj budou mít obchody s prodejní plochou pod 200 metrů čtverečních zakázanou činnost. Při dalších nejbližších svátcích, kterými jsou 5. a 6. červenec, obchody otevřené zůstanou.

[chooze:poll;value:e9fad61552e5a5f9bf2630d00e15125b6a2641b4;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.