Vědci náhodou našli nový orgán. Byl schovaný v hlavě

Lidské tělo dokáže vědce stále překvapit. Během práce týkající se rakoviny prostaty narazili totiž na nový orgán, který předtím nikdy neviděli. Pojmenovali ho tubární slinné žlázy, uvedl web Unilad.

Vědci z Nizozemského institutu pro rakovinu v Amsterdamu na orgán narazil v roce 2020 poté, co provedli sérii CT a PET skenů na pacientech, kterým byla podána radioaktivní glukóza, díky které nádory na snímcích září.

Při zkoumání skenů si tým všiml, že v hlavách se rozsvítily dvě oblasti, což naznačovalo, že se tam nachází soubor slinných žláz. Když se jim podařilo tento orgán vystopovat, dali mu název "tubární slinné žlázy". Nacházejí se za nosem v místě, kde se nosní dutina setkává s hrdlem. Jsou určeny ke zvlhčování oblasti hrdla za nosem a ústy.

Odborníci byli pochopitelně zmateni a nechápali, že žlázy zůstaly tak dlouho nepovšimnuty. Doktor Wouter Vogel, radiační onkolog z Holandského onkologického institutu se domnívá, že k odhalení žláz je zapotřebí velmi citlivé zobrazování a navíc nejsou dobře přístupné.

[chooze:article;value:549682]

​"Lidé mají tři sady velkých slinných žláz, ale nikoli na tomto místě, Doposud jsme si mysleli, že jediné slinné nebo slizniční žlázy v nosohltanu jsou mikroskopicky malé a až 1 000 jich je rovnoměrně rozmístěno po celé sliznici. Takže si představte naše překvapení, když jsme našli tyto," řekl. Žlázy prý byly viditelné u všech 100 pacientů, jejichž skeny studovali.

Přestože tento objev nebyl záměrný, tak vědci doufají, že jejich zjištění pomohou pacientům s rakovinou zažít méně komplikací po absolvování radioterapie, protože podle nich mnohé komplikace doprovázející léčbu souvisí právě s tubárními slinnými žlázami.

Rakovina prostaty trápí stále více Čechů. Začíná bezpříznakově. Podívejte se, na co si dát pozor (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.