Lékař upozorňuje na příznaky vážné nemoci. Všimnete si jich při mluvení

Demence je onemocnění zahrnující poruchu intelektu, paměti a osobnosti. Její nejčastější příčinou bývá Alzheimerova choroba. Jak ale píše deník Mirror, většina lidí je obeznámena s jejími nejtypičtějšími příznaky. K těm patří například problémy s pamětí nebo neschopnost rozpoznávat lidi či věci.

Britský lékař Henk Swanepoel proto varuje před třemi méně známými příznaky, které se mohou objevit během mluvení. Mohou totiž nenápadně upozorňovat na takzvanou frontotemporální demenci. Ta postihuje především čelní oblast mozku, která má na starosti chování a některé povahové rysy člověka. 

Podceňovat by tak podle psychologa lidé neměli to například to, když se člověk začne při mluvení vyjadřovat chladně nebo necitlivě. Příznakem demence může pak být také to, že se člověk začne z ničeho nic sociálně uzavírat a ve společnosti lidí se přestane cítit příjemně. Posledním varovným signálem jsou podle lékaře nevhodné vtipy, které člověk do té doby neříkal. 

[chooze:article;value:553325]

"Důvodem tohoto chování je to, že demence způsobuje nedostatek sociálního cítění. Pacienti s demencí můžou často dělat nevhodné vtipy nebo postrádat takt. Naopak ale můžou být i odtažití. A to všechno u nich může být neobvyklé," vysvětlil lékař.

Swanepoel také zdůraznil i fyzické symptomy, kterých je možné u pacienta s demencí zpozorovat. "Fyzicky se u pacienta s demencí mohou projevovat pomalé pohyby, inkontinence a potíže s polykáním," uvedl. 

Těm, kteří mají na toto onemocnění podezření, tak psycholog doporučuje návštěvu lékaře. "Pokud se diagnóza potvrdí, snažte se ke všem formám chování přistupovat jako k formám komunikace. Například hněv může být projevem zmatku, strachu nebo bolesti. Snažte se také co nejdříve identifikovat spouštěče. Člověka může rozrušit třeba i změna v rutině," vysvětlil.

[chooze:article;value:552770]

Česká alzheimerovské společnost upozorňuje na to, že tato forma demence přichází na rozdíl od Alzheimerovy choroby v relativně nízkém věku. Postihuje dokonce už i padesátníky.

"Demence je velmi rozšířený problém. Celosvětový počet lidí s demencí přesahuje 44 miliónů, v roce 2030 se tento počet pravděpodobně zvýší na téměř 76 miliónů, v roce 2050 se počet lidí s demencí odhaduje na 135 miliónů," uvádí společnost na svých stránkách.

Na vyšetření u lékařů se čeká až tři měsíce. O profesi klesá zájem, říká předseda sdružení:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.