Výměny ministrů jsou poměrně časté. Někteří vydrželi ve funkci jen pár hodin

Ministerská rošáda patří mezi vrcholovou disciplínu vládní partie a kdo řídí ministerstvo, snadno skončí mimo šachovnici. Vyprávět o tom mohla dlouholetá držitelka titulu nejkratší ministryně ČR. Karolína Peake stihla říct jen dobrý den a už za ni hledali náhradu – ve funkci zůstala osm dní.

"Premiér zřejmě uzavřel za našimi zády dohody týkající se personálního obsazení na ministerstvu obrany," řekla v roce 2012 bývalá ministryně obrany Karolína Peake. 

O tom, že nahoře hodně fouká, se přesvědčila i ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Celých třináct dnů ve funkci vysvětlovala, že její diplomová práce o chovu králíků není plagiát. "Ta má rezignace v žádném případě neznamená, že připouštím jakoukoliv chybu," svěřila světu v červeni 2017 tehdejší ministryně spravedlnosti za ANO Taťána Malá.

[chooze:article;value:553820]

​Chyby nepřipouštěli ani další rekordmani. Například ministr zdravotnictví Roman Prymula, který skončil 38. den ve funkci po kritice, že porušil vlastní proticovidové opatření. "A já tady s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil," hájil se před čtyřmi lety Prymula (za ANO).

O pouhých deset dnů déle vydržel ve funkci jeho nástupce Petr Arenberger. "Panu premiérovi jsem dnes ráno do Bruselu oznámil svou rezignaci," informoval v květnu 2021 tehdejší šéf resortu zdravotnictví Arenberger.

Česká politika zná i případy několikanásobné ministerské rošády. Jejím průkopníkem byl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. V roce 2003 podal demisi, pak ji odvolal a nakonec odvolal i to, že ji odvolal. Opačnou strategii předvedl ministr Vojtěch Adam. "Nebuďte slušnej. Řekněte pravdu, kdo vám to řek?" vyzýval ho dnes už legendární větou Andrej Babiš.

Na svoji funkci rezignoval a vrátil se až poté, co si jeho tři nástupci ve funkci vylámali zuby. Stal se tak nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví České republiky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.